Trump nega que els ciberatacs tinguessin impacte en les eleccions

El president electe dels EUA es reuneix amb els caps de l'espionatge per escoltar les seves conclusions sobre la ingerència russa

fcasals35868815 st louis  mo   october 09  democratic presidential nominee f161015200939

fcasals35868815 st louis mo october 09 democratic presidential nominee f161015200939 / CHIP SOMODEVILLA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L'enfrontament surrealista que Donald Trump ha mantingut amb les agències d'intel·ligència que dirigirà a partir del 20 de gener ha culminat aquest divendres amb un d'aquells moments cridats a determinar el to de la que serà una de les relacions més crucials i delicades de la seva presidència. Trump s'ha reunit a la seva residència novaiorquesa amb els caps de l'espionatge per escoltar de primera mà les conclusions de l'informe classificat --i poc després desclassificat-- que acusa Rússia d'interferir en les últimes eleccions per beneficiar el candidat republicà. Ho ha definit com una trobada “constructiva” i, tot i no ser clar si finalment ha acceptat les seves conclusions, ha dit que el pirateig “no va tenir absolutament cap impacte en el resultat de les eleccions”.

Trump és un mestre en l'art de la confusió. Diu una cosa ara i tot al contrari una estona després. I aquesta és la dinàmica que ha marcat l'abans i el després de la reunió. Només unes quantes hores abans de rebre els directors de la CIA, l'FBI, l'Agència de Seguretat Nacional i l'Oficina Nacional d'Intel·ligència, ha suggerit que tota la polèmica no és més que un estratagema polític dels rivals demòcrates. “Fa relativament poc, la Xina va piratejar els noms de 20 milions d'empleats governamentals”, li ha dit al 'New York Times' referint-se a un incident de mitjans del 2015, quan pirates informàtics xinesos es van apoderar aparentment de milions d'arxius de funcionaris nord-americans. “¿Com és que ningú en parla? Això és una caça de bruixes política”.

"GRAN RESPECTE"

Al sortir de la reunió s'ha mostrat conciliador amb les agències de què s'ha mofat les últimes setmanes, rebutjant-ne una vegada i una altra les conclusions. “Tinc un gran respecte pel treball i el servei realitzat pels homes i dones d'aquesta comunitat”, ha dit referint-se a la intel·ligència. I també ha anunciat que així que juri el càrrec encarregarà un pla per fer front als atacs informàtics. “Hem de combatre agressivament els ciberatacs i aturar-los”. 

Notícies relacionades

Molt més difícil li resultarà restaurar la confiança dels serveis secrets. En la compareixença de dijous davant el Congrés, el director nacional d'Intel·ligència, James Clapper, va dir que l'actitud del republicà està tenint efecte en la moral de les agències d'espionatge i va sostenir que, si bé és saludable mantenir un cert escepticisme respecte a la informació de la intel·ligència, “hi ha una diferència entre l'escepticisme i el menyspreu”. Des que va guanyar les eleccions, Trump s'ha negat a rebre els informes diaris de l'espionatge, al·legant que és prou intel·ligent per haver d'escoltar cada dia el mateix. Un dels seus principals assessors en la matèria, l'ex director de la CIA, James Woolsey, va presentar divendres la dimissió perquè se sentia marginat. Des de fa un quant temps, Trump havia deixat d'incloure'l en les discussions importants.

“No he vist mai res semblant”, ha dit Leon Panetta, un altre ex cap de la CIA, per descriure l'actitud del magnat. “Que un president electe tuitegi sobre l'assumpte, el discuteixi en públic i soscavi de diferents formes la credibilitat de les agències encarregades de donar-li informació per exercir com a president dels EUA és insòlit i no té precedents”. El magnat ha dit en més d'una ocasió que vol girar full, però l'afer no desapareixerà. L'informe classificat d'unes 50 pàgines que havia rebut aquest matí es va fer públic hores després en una versió editada i reduïda.