Fracassen les negociacions sobre la reunificació de Xipre
Les Nacions Unides creuen que l'acord està a prop però les diferències en seguretat persisteixen
Tayyip Erdogan avisa que les tropes turques desplegades al nord no abandonaran l'illa

zentauroepp36849149 ge101 ginebra suiza 12 172017 el presidente chipriota nico170113173538 /
Tot i les expectatives creades, la conferència sobre la reunificació de Xipre celebrada entre els líders grecoxipriotes, turcoxipriotes i els tres països garants –Grècia, Turquia i el Regne Unit– aquesta setmana a Ginebra (Suïssa) ha acabat sense acord encara que amb el compromís de continuar les converses a nivell tècnic a partir del dimecres 18 de gener. Entre els elements en discòrdia que han fet saltar pels aires aquest últim intent en destaca especialment un: la seguretat.
Segons les Nacions Unides, l’acord, després de més d’un any i mig de converses, està a prop. Dels sis capítols de què consta la negociació estan a prop de tancar conclusions en cinc, però «hi ha assumptes que només es poden acabar quan es tanqui el de les garanties de seguretat», ha explicat l’enviat especial de les Nacions Unides per a Xipre, Espen Barth Eide.
Ankara manté uns 30.000 soldats –que el seu ministre d’Exteriors defineix com a «tropes d’estabilitat»– a la part nord de l’illa, dividida des que l’Exèrcit turc va ocupar militarment part del territori el 1974. Tant Grècia com Xipre han exigit a Turquia que quan es tanqui un acord el Govern turc retiri els seus militars. A canvi, proposen diferents solucions. Que sigui el Consell de Seguretat de les Nacions Unides qui tingui la possibilitat d’autoritzar una intervenció militar a l’illa en cas de conflicte greu o que es desplegui una policia internacional. «És obvi que no volem intromissions i demanem que els militars turcs surtin de l’illa», ha exigit el ministre grec d’Exteriors, Nikos Kotzias.
Notícies relacionadesEl Govern turc que lidera el president Recep Tayyip Erdogan, no obstant, ja ha deixat clar que no està per la feina. «Els hem dit a Xipre i a Grècia que no esperin una solució sense Turquia com a garant. Estarem allà per sempre», ha advertit des d’Istanbul rebutjant la idea. Ankara i Atenes també discrepen sobre com ha de funcionar el futur estat federal, que comptarà amb un estatut internacional i una sola nacionalitat, i el repartiment de les presidències.
Tot i el revés, els diplomàtics segueixen creient que aquestes converses són la millor oportunitat per poder reunificar una illa que està dividida des de fa més de quatre dècades.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Danys a l’economia Impacte econòmic del tall de subministrament: Catalunya estima pèrdues de gairebé 900 milions d’euros
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- «NO EM COMPARO AMB MESSI» Lamine Yamal, 17 anys i partit 100 amb el Barça: «La por la vaig deixar al parc, a Mataró, fa temps»
- Apagada L'Audiència Nacional obre una investigació per determinar si l'apagada va ser ciberterrorisme
- La Caixa cessa Ángel Simón i nomena Francisco Reynés com a nou conseller delegat de Criteria