Poques esperances de trobar supervivents a l'hotel sepultat per una allau a Itàlia

Els equips de rescat només han aconseguit recuperar quatre cadàvers després de moltes dificultats per accedir al lloc

Els ocupants de l'establiment es disposaven a abandonar-lo després del sisme quan els va sorprendre l'allau

mbenach36939601 ter03 farindola italia 19 01 2017 fotograf a cedida hoy 170119180637 / ITALIAN MOUNTAIN RESCUE CNAS HAN

mbenach36939601 ter03 farindola  italia  19 01 2017   fotograf a cedida hoy 170119180637
Una allau aixafa l’hotel Rigopiano, als Apenins

/

3
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO / ROMA

¿Hi ha algú amb vida? La pregunta la repetien amb insistència els equips de rescat que havien aconseguit obrir-se pas, furgant amb les mans entre metres de neu, fins a l’Hotel Rigopiano, a més de 1.200 metres d’altitud a la localitat de Farindola, a la serralada dels Apenins. L’establiment va quedar sepultat per una allau de neu provocada pels quatre sismes de dimecres i les gairebé cent rèpliques que els van seguir. Les almenys 30 persones que l’ ocupaven, entre hostes i empleats, van quedar allà atrapades. Quatre cadàvers han sigut recuperats, dues persones, les que van donar l’alerta, van sobreviure. Les restants segueixen desaparegudes.

La tragèdia ha sigut l’enèsima que ha viscut últimament al centre d’Itàlia, una zona que, des del mes d’agost, s’ha convertit en objectiu predilecte dels terratrèmols. Moltes de les que abans eren unes tranquil·les poblacions medievals, ahir apareixien novament com a escenaris de destrucció, castigades també per una onada de fred i neu que ha tingut com a últimes víctimes precisament alguns habitants d’aquesta regió i els clients i el personal que hi havia a l’hotel de Rigopiano.

L’alarma de la tragèdia la van donar el paleta Fabio Salzetta i el cuiner Giampiero Parete, que es van salvar de miracle. En el moment de l’allau —que va  tenir lloc dimecres a la tarda— eren fora de l’edifici, buscant alguna cosa al cotxe, mentre que la resta d’ocupants eren al vestíbul de l’hotel esperant poder abandonar-lo després dels terratrèmols i quan els vehicles llevaneus haguessin deixat neta la carretera.

«Ajuda, ajuda, ajuda. Hi ha hagut una allau. La meva dona i els meus fills són a dins. L’hotel no hi és, ha desaparegut. Truca a tots», va dir Parete, en un missatge enviat a un conegut, Quintino Marcella. «Ens estem morint», va afegir l’home en un successiu SMS.

Segons Marcella, no obstant, els servei de socorristes van trigar a activar-se i no va ser fins ahir a la matinada quan els primers van arribar al lloc dels fets. Ben entrat el dia, només poques unitats del Rescat Alpí, de la Guàrdia de Finances i dels bombers, havien pogut arribar fins al lloc de la tragèdia, a peu i gràcies als esquís. I allà excavaven a mà, en el que unes hores abans havia sigut un hotel de quatre estrelles, ara sepultat fins al tercer pis per una impressionant massa de neu. 

«Per sort, no va passar durant el cap de setmana. Diumenge hi havia 200 persones (a l’hotel)», va ser el comentari d’Ilario Lacchetta, alcalde de Farindola.

CARRETERA BLOQUEJADA

Els nou quilòmetres de carretera per accedir a l’hotel des de Farindola estaven completament bloquejats per l’acumulació de neu i la caiguda de diversos arbres, cosa que va requerir diverses hores de treballs abans que les ambulàncies i les llevaneus poguessin arribar-hi. «Hem estat fent crits però ningú ha respost», va afirmar un dels socorristes a l’interior de l’hotel. Hores abans, Parete i Salzetta havien sigut evacuats ja que presentaven símptomes d’hipotèrmia. 

Aquests fets es van sumar a una generalitzada situació de caos a la regió, que també va certificar la mort d’un altre home sota la runa del seu estable a Castel Castagna, als Abruços, la regió italiana més afectada juntament amb les Marques i Úmbria pels terratrèmols i el fred. I a altres situacions apocalíptiques que descrivien els alcaldes de la zona, com el de Montefortino, que va arribar a declarar que la situació climatològica està sent tan dramàtica que ni tan sols podien oficiar funerals. Per una altra part, la companyia elèctrica Enel va reconèixer que, malgrat el treball de 1.300 tècnics desplegats a la zona, milers de famílies seguien encara sense llum.

Notícies relacionades

Amb la terra tremolant durant tot el dia, les comunicacions van seguir parcialment interrompudes i moltes carreteres tallades. També es va alertar d’una estructura amb 140 sol·licitants d’asil i que ahir seguia aïllada, sense llum ni proveïment alimentari. «Els ciutadans estan morts de por», va dir Antonio Tajani, flamant president del Parlament Europeu i que va declarar que «farà tot el possible» perquè la Unió Europea (UE) enviï ajudes a Itàlia.

Tot i així, una llum d’esperança la va oferir el rescat d’un nadó i d’almenys deu persones més en altres operacions de salvament en diversos municipis dels Abruços.  

Previsió de nous sismes i allaus

Per aquest motiu, almenys fins que continuï el fred, el perill serà precisament el de possibles allaus. «Sí, el perill són les allaus. A més, és possible que les temperatures pugin».