LA CARRERA A L'ELISI

Hamon i Valls protagonitzaran el duel final de les primàries de l'esquerra francesa

L'exministre d'Educació i l'ex primer ministre representen els dos pols oposats del socialisme

El principal derrotat, Arnaud Montebourg, demana el vot per a Hamon a la segona volta

Hamon i Valls protagonitzaran el duel final de les primàries de l'esquerra francesa

ETIENNE LAURENT (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Benoît Hamon, l’exministre d’Educació de 49 anys i representant de l’ala esquerra del socialisme francès, es va situar ahir a la nit al capdavant en la primera volta de les eleccions primàries que designaran el candidat del Partit Socialista a l’Elisi per a les presidencials de la primavera que ve. Els resultats parcials van donar a Hamon el 36% dels vots. L’exprimer ministre Manuel Valls, que encarna l’esquerra governamental més escorada a la dreta, va arribar en segona posició, amb un 31% de les paperetes. El duel final, que tindrà lloc diumenge, enfrontarà doncs les dues ànimes del Partit Socialista.

El tercer dels set candidats amb més opcions per passar a la segona volta, l’exministre d’Economia Arnaud Montebourg, va quedar desbancat a una tercera posició amb el 17% dels vots. Després d’haver reconegut la derrota, Montebourg va demanar als seus seguidors que donin suport a Hamon, cosa que complica les possibilitats de Valls d’obtenir la victòria.

L’exprimer ministre, però, no dona res per perdut i sense concedir cap treva al seu contrincant va llançar ahir a la nit mateix el primer atac d’un enfrontament que s’anuncia dur. «Comença una nova campanya, i davant vostre es presenta una elecció molt clara: entre la derrota garantida i la victòria possible, entre promeses irrealitzables i impossibles de finançar i promeses creïbles», va dir.

VOT D’ESPERANÇA

La proposta de crear una renda única universal i redefinir el concepte de feina han situat Hamon al centre d’una campanya més aviat anodina en què l’exministre ha aconseguit mobilitzar un electorat jove amb un discurs il·lusio-nant i una mica utòpic. «Heu enviat un clar missatge d’esperança i de renovació», va manifestar Hamon als seus seguidors al quarter de campanya, situat en un vaixell sobre el Sena. «Els electors d’esquerra han votat per convicció i no pas per resignació», va afegir l’exministre, que ha vist en la seva victòria uns possibles fonaments per a la reconstrucció d’una esquerra dividida.

Desgastat per l’impopular mandat de François Hollande i fracturat per corrents fins ara irreconciliables, el Partit Socialista té al davant un escenari delicat. Durant la legislatura han aparegut diputats socialistes rebels a l’Assemblea Nacional contraris a la deriva liberal del president, el debat sobre la retirada de la nacionalitat als condemnats per terrorisme ha esquinçat les bases i la polèmica reforma laboral ha fet sortir al carrer una esquerra que es va sentir traïda.

Notícies relacionades

A més, el Partit Socialista està enmig d’una pinça que li roba electors pel flanc esquerre i pel dret: la formada per Jean-Luc Mélenchon, el candidat radical de França Insubmisa, i Emmanuel Macron, el jove exministre d’Economia que prova sort en solitari amb el seu moviment En Marxa.

Sigui qui sigui el vencedor diumenge que ve, les enquestes el condemnen a un cinquè lloc en la primera volta de les presidencials, que s’anuncien com un duel entre la ultradretana Marine Le Pen i el conservador François Fillon.