RELLEU A LA CASA BLANCA
Trump i el seu equip manipulen la realitat i intensifiquen la seva guerra amb els mitjans
El president desdenya les manifestacions de rebuig i apel·la a la seva victòria electoral
Els seus assistents han amenaçat de replantejar la relació de l'Administració amb la premsa
mbenach36983879 u s president donald trump delivers remarks during a visit 170121215503 /
L’elàstica relació de Donald Trump amb la veritat i el seu estratègic ús de falsedats i mentides, la seva susceptibilitat i les tensions amb els mitjans de comunicació (acompanyades d’insults i amenaces) han arribat amb ell i el seu equip a la Casa Blanca. En les primeres 48 hores des que va jurar el càrrec, marcades en bona part per les històriques protestes de dissabte, el nou president dels Estats Units ha insultat la premsa i ha presentat tant al seu compte de Twitter com a través del seu portaveu dades falses, i d’altres d’exagerades. Una de les seves assistents, Kellyanne Conway, ha amenaçat de «replantejar» la relació de l’Administració amb la premsa, una intimidació que no és nova. I es confirma l’entrada en un territori fins ara desconegut en la política nord-americana.
Ahir, el mandatari va recórrer a Twitter, la seva confessada forma favorita de comunicació, per oferir la seva primera reacció a les massives manifestacions de dissabte, en què l’agència AP ha calculat que van participar fins a tres milions de persones arreu del món. Primer va penjar un missatge carregat de sarcasme, en què va ironitzar dient que «tenia la impressió que acabàvem de tenir unes eleccions». I en el mateix missatge va llançar la primera de les afirmacions no tan sols dubtoses, sinó que es poden demostrar falses. «¿Per què no va votar aquesta gent?», va dir, obviant que molts dels manifestants sí que ho van fer, però per la candidata demòcrata, Hillary Clinton, o per tercers partits.
Watched protests yesterday but was under the impression that we just had an election! Why didn't these people vote? Celebs hurt cause badly.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 de enero de 2017
Dues hores després va penjar un altre missatge de to molt més conciliador en què va assegurar que «les protestes pacífiques són un dels distintius de la democràcia. Fins i tot si no sempre estic d’acord –va afegir–reconec els drets de la gent d’expressar els seus punts de vista».
Peaceful protests are a hallmark of our democracy. Even if I don't always agree, I recognize the rights of people to express their views.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 de enero de 2017
GUERRA D’AUDIÈNCIES
Entre aquests dos tuits, Trump en va dedicar un altre a parlar de la presa de possessió, subratllant amb un emfàtic «¡Uau!» les dades de la companyia de mesurament d’audiències televisives Nielsen, segons les quals 30,6 milions de persones van veure els actes cerimonials. I va destacar que són 11 milions de teleespectadors més que els que van seguir la segona presa de possessió de Barack Obama (en realitat en són 10).
Segons fonts de 'The New York Times', el president es va anar enfadant més i més divendres per la cobertura de la seva presa de possessió i els comentaris i fotografies que apuntaven i provaven la menor assistència de públic al National Mall que en d’altres d’anteriors, sobretat la d’Obama el 2009, que va marcar una fita amb 1,8 milions de persones. I una de les decisions que va prendre, contra el consell de diversos dels seus assessors que li van recomanar que es concentrés en les responsabilitats del seu nou càrrec, va ser la que comparegués dissabte davant la premsa Sean Spicer, portaveu de la Casa Blanca, que va omplir la seva furibunda declaració de cinc minuts (en què no es van admetre preguntes) de dades falses.
Spicer va afirmar, per exemple, que Trump havia arrossegat «l’audiència més gran que ha presenciat mai una presa de possessió, tant en persona com a tot el món», i va sumar un emfàtic «i punt». Però l’afirmació no se sustenta ni en el nombre d’assistents al National Mall ni en les dades de Nielsen (38 milions van veure l’acte d’Obama el 2009 i 42 el de Ronald Reagan el 1981).
Spicer també va donar dades incorrectes sobre el nombre d’usuaris del metro de Washington divendres: 420.000, pels 317.000 de la segona presa de possessió d’Obama. En realitat, segons les dades de l’autoritat de transport de la regió, la xifra de divendres va ser de 571.000 i fa quatre anys, 782.000.
Notícies relacionadesTambé s’ha demostrat falsa la seva afirmació que aquest any es van estendre més les mesures de seguretat al Mall, cosa que segons ell va impedir a «centenars de milers de persones» veure la cerimònia. El Servei Secret ha assegurat que no hi va haver pràcticament canvis.
AGRESSIVITAT
La compareixença de Spicer, en què va insistir en que el president «durà el seu missatge directament als nord-americans», ha sigut àmpliament qüestionada, tant per l’agressivitat com per la falta de respecte a la veritat. Però les crítiques no semblen fer efecte, per ara, en la postura de la nova Administració. Ahir, Conway, assessora de Trump, va defensar que Spicer havia presentat «fets alternatius». Tot i que el periodista que la va entrevistar li va recordar que «els fets alternatius no són fets, són falsedats», en un tens intercanvi ella va reiterar l’amenaça als mitjans: «Ens haurem de replantejar la nostra relació».
Els famosos, l'altra croada
També en altres ciutats hi va haver star power. A Los Angeles, es va veure el guitarrista dels U2 The Edge i Juliette Lewis, Natalie Portman, James Franco, Kerry Washington, Jamie Lee Curtis, Miley Cyrus i Jane Fonda i a Park City, la ciutat que acull Sundace, van marxar Charlize Theron, Laura Dern i Maria Bello.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista