Trump i els seus 'fets alternatius' disparen les vendes del llibre '1984' d'Orwell

El terme usat per la seva assessora de comunicació ja apareix en aquesta novel·la per definir el control de la informació del 'Gran Germà'

jdeig20907780 el dia por delante libro barcelona blaugrana   geo160603115208

jdeig20907780 el dia por delante libro barcelona blaugrana geo160603115208 / 87000

1
Es llegeix en minuts

El cap de setmana passat, la consellera de comunicació de Donald Trump, Kellyanne Conway, va qualificar de "fets alternatius" les falsedats abocades pel portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, per apuntalar la seva versió que a la presa de possessió del nou president dels EUA hi va anar més gent que a la de Barack Obama

Vistes les fotos aèries de Washington en què quedava patent que a Trump va anar a veure'l molta menys gent, aquests 'fets alternatius' citats per l'assessora de Trump recorden la frase de Chico Marx a la pel·lícula 'Sopa de ganso': "¿A qui va creurà, a mi o als seus propis ulls?". No obstant, molts altres han establert una relació molt més inquietant: amb el 'Gran Germà' encunyat per George Orwell a la novel·la '1984'. 

Les declaracions de Conway han disparat les vendes d'aquesta novel·la, un presagi de l'actual societat hipervigilada i condemnada a l'autoritarisme. ¿La raó de l'auge sobtat d'aquest llibre? Que el terme 'fets alternatius' va ser encunyat per Orwell per descriure la manera en què el règim de Gran Germà falsejava la realitat i la transmetia a través d'uns mitjans de comunicació estretament controlats.

VENDES MULTIPLICADES PER 100

Segons l'agència France Press, Signet, un dels editors del llibre als EUA, ha hagut d'encarregar 175.000 exemplars extra aquesta setmana "per respondre a la demanda". Durant les hores posteriors a les declaracions de Conway, les vendes d'aquesta obra es van multiplicar a Amazon.

Notícies relacionades

Però '1984' viu una segona joventut des de la victòria de Trump. Des d'aleshores, les seves vendes s'han multiplicat per 100, segons aquesta editorial. Des de la seva primera publicació, s'han venut 30 milions d'exemplars de '1984'.

Per a la psicòloga Marilyn Wedge, que ha publicat un article d'opinió a la web 'Psychology Today', sí que hi ha una relació entre la novel·la '1984' i l'acabada d'estrenar administració de Trump. En opinió d'aquesta experta, Trump "intenta fer-nos creure el que ell i els seus consellers diuen abans que creure en el que veuen els nostres propis ulls".