RELLEU A LA CASA BLANCA

Trump i May forgen una nova aliança per prevenir l'aïllament

Els dirigents comparteixen postures respecte a l'OTAN i Rússia en la primera visita d'un dirigent estranger a la Casa Blanca

El president dels EUA parla amb Peña Nieto per mirar de rebaixar la tensió amb Mèxic

mbenach37067702 u s  president donald trump speaks with british prime minist170127203846

mbenach37067702 u s president donald trump speaks with british prime minist170127203846 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En un moment de grans canvis i enorme incertesa pel delicat moment històric que viuen les seves dues nacions, Donald Trump i Theresa May s'han compromès aquest divendres a reforçar la “relació especial” que uneix els països, una relació més necessària que mai davant el possible aïllament que es dibuixa per a tots dos a l'horitzó per la ruptura britànica amb la Unió Europea i per la desconfiança que el nou líder nord-americà genera en moltes capitals del món. Tots dos van posar les bases per començar a preparar un acord bilateral de comerç i van inentar mostrar sintonia respecte a la OTAN i Rússia, una de les aspiracions de May, que pretén moderar els impulsos populistes de Trump perquè Washington segueixi sent un aliat fiable en l'escena internacional.  

May és la primera dirigent estrangera que visita la Casa Blanca des que el novaiorquès va assumir la presidència fa una setmana, un senyal del destí compartit que possiblement els espera. “Crec que el 'brexit' serà fantàstic per al seu país”, li va dir Trump a la primera ministra britànica, repetint la posició que va expressar quan era candidat i que tantes butllofes ha aixecat a Brussel·les. El president dels EUA va assegurar que “una Gran Bretanya lliure i independent és una benedicció per al món” i que, a partir d'ara, Londres podrà negociar acords de lliure comerç “sense que ningú vigili què fa”.

Això és el que pretenen els dos dirigents: posar en marxa com més aviat millor un tractat bilateral. Per començar a negociar-lo formalment, Londres haurà d'esperar, però, que es completi la seva sortida de la UE en el termini de dos anys. Però May es va congratular que l'Administració de Trump ho hagi convertit en “una de les primeres prioritats”.

El seu país es juga molt més que la primera potència mundial, ja que els EUA és el seu segon soci comercial després de la UE, destí del 20% de les seves exportacions. Per Washington, en canvi, el Regne Unit només representa el 5% dels seus intercanvis comercials, darrere de cinc països més. Del que no hi ha dubte és que l'arribada de Trump al poder ha millorat molt les perspectives de futur britàniques perquè Barack Obama va dir després del ‘brexit’ que Londres hauria de “posar-se a la cua” per negociar un acord comercial. “Estem en un moment en què podem construir una relació encara més especial”, va dir la dirigent conservadora.

REPLEGAMENT NACIONALISTA

És aviat per saber si tots dos seran capaços de forjar una relació com la que van mantenir Ronald Reagan Margaret Thatcher. Ideològicament tenen força diferències, però també en tenien George Bush i Tony Blair abans de clonar-se en un durant una de les èpoques més convulses de la història recent. May aspira a fer del seu país una "potència global”, mentre Trump abjura del “globalisme” i aposta per l'“Amèrica, primer” però, alhora, tots dos estan pilotant un replegament nacionalista i identitari. “Els dies de la Gran Bretanya i Amèrica intervenint en països sobirans per intentar refer el món a la seva imatge i semblança han passat a millor vida”, va dir la britànica dijous en una reunió de polítics republicans.

Durant la breu compareixença davant els mitjans, May va mirar de dissipar dubtes respecte a la posició de Trump davant l'Aliança Atlàntica. “Crec, senyor president, que ha confirmat que recolza al 100% l'OTAN”, va dir sense que el nord-americà la rebatés. També va sostenir que tots dos es van mostrar d'acord a mantenir les sancions contra Rússia, malgrat que l'Administració de Trump ha confessat que està estudiant la possibilitat d'aixecar-les. “És molt aviat per parlar-ne”, va dir el republicà abans de repetir que “seria fantàstic” si el seu país pogués tenir bones relacions amb Rússia, la Xina i la resta de països del món. Trump parlarà aquest dissabte per telèfon amb Putin.

CRISI DIPLOMÀTICA

Notícies relacionades

La visita de May es produeix en plena crisi diplomàtica amb Mèxic, desfermada per la cancel·lació de la visita oficial d'Enrique Peña Nieto en protesta pels plans de Trump per construir el mur i la seva insistència perquè Mèxic pagui la factura. Els líders dels dos països van mantenir durant la jornada una conversa telefònica d'una hora, aparentment per mirar de calmar les tensions. Trump va dir que havia sigut una “molt bona trucada” i que té un “gran respecte” per Mèxic. “Jo estimo els mexicans”, va dir referint-se al mateix poble al qual ha insultat reiteradament. Però també va afirmar que el país veí ha negociat millor que el seu, “fent-nos semblar uns idiotes” i que no permetrà que segueixin entrant “drogues” per la frontera.

El comunicat del Govern mexicà va ser molt més formal. Va qualificar la conversa de “constructiva” i, si bé va reconèixer que hi ha diferències entre els dos països, han decidit treballar junts per resoldre-les.