El crític Hamon, favorit per guanyar les primàries socialistes a França
Els electors decideixen aquest diumenge si recolzen el gir a l'esquerra de l'exministre davant del pragmatisme liberal de Valls
El vencedor tindrà la difícil tasca d'unir un partit fragmentat amb poques possibilitats d'arribar a l'Elisi
LILLE, FRANCE - JANUARY 27: Benoit Hamon delivers a speech two days before left-wing primary’s second round ahead of the French 2017 presidential election on January 27, 2017 in Lille, France. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images) /
Els socialistes francesos sabran aquest diumenge qui serà el seu candidat a les eleccions presidencials de l’abril, però el vencedor de les primàries tindrà davant seu la difícil tasca d’unir un partit fracturat des de fa dècades que durant els cinc anys de mandat de François Hollande ha anat aprofundint les seves divisions. Els dos rivals que arriben a la final –Benoît Hamon i Manuel Valls– representen les dues ànimes del socialisme francès i dues visions antagòniques de l’esquerra, com van demostrar en el cortès però dur cara a cara televisat que es va celebrar dimecres passat.
L’exministre d’Educació, molt crític amb el gir liberal del president, i l’ex primer ministre, obligat a assumir el balanç del seu pas per Matignon, divergeixen en la seva concepció del treball, de la política econòmica, de l’ecologia i del laïcisme. Només estan d’acord en els afers internacionals, d’altra banda poc presents en la campanya.
Mentre que Hamon, de 49 anys, parla d’«il·lusió» i de futur «desitjable», obrint-se pas entre una població jove, multicultural i desencantada amb l’esquerra governamental que omple estadis, Valls, de 54 anys, parla de «credibilitat» i «realisme» gairebé sense generar entusiasme.
L’outsider que ha donat la sorpresa al situar-se davant de Valls en la primera volta de les primàries, amb el 36% dels vots, parteix amb avantatge al tenir el suport del derrotat Arnaud Montebourg (17,5%), rebel exministre d’Economia que juntament amb Hamon va ser expulsat de l’Executiu l’agost del 2014 per discrepar de la política econòmica d’Hollande. Valls, per la seva banda, va aconseguir fa una setmana el 31,48% dels vots i no ha pogut capgirar la dinàmica guanyadora d’Hamon, malgrat l’agressivitat mostrada en l’última setmana frente a el seu contrincant.
L’ex primer ministre ha atacat pel seu cost «exorbitant» la proposta estrella d’Hamon, la renda universal de 600 euros, ha qualificat d’«ambigua» la seva postura davant l’islam radical i li ha retret la seva negativa de «protegir els francesos» al votar contra l’última prolongació de l’estat d’emergència. «El meu projecte no és catòlic, no és jueu, no és musulmà. El meu projecte és d’esquerres, laic i republicà», va dir en el seu últim acte de campanya a Alfortville, a prop de París.
Notícies relacionadesUNIÓ / «No escatimaré cap esforç per unir tota la família socialista, tota l’esquerra. La victòria és a l’abast de la mà al maig si mirem cap a un futur desitjable», va proclamar Hamon en el seu últim míting, celebrat a Lilla, bastió de l’esquerra en què va aconseguir el 53% dels vots fa una setmana. Allà va rebre el reconeixement de l’alcaldessa i exministra de Treball Martine Aubry. «Has revitalitzat la idea de progrés. No escoltis els rondinaires que sempre arriben tard quan s’ha d’estar a l’alçada de la història», li va dir.
Malgrat que les regles del joc diuen que el perdedor es compromet a recolzar el guanyador de les primàries, la possible victòria d’Hamon ha generat moviments a les files d’aquells que donen suport a Valls.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín