La Cambra dels comuns dona via lliure al 'brexit'
El Regne Unit va fer ahir el primer pas legal per sortir de la Unió Europea. La Cambra dels comuns va aprovar per àmplia majoria el projecte de llei que autoritza el Govern a iniciar formalment les negociacions amb els 27 membres, invocant l’article 50 del Tractat de Lisboa. En total, 298 diputats van votar-hi a favor i 114 en contra.
Entre els que s’hi van oposar hi va haver més de 45 rebels laboristes que van desafiar l’ordre del líder Jeremy Corbyn i es van unir als 54 membres del Partit Nacional Escocès (SNP), la majoria dels liberals demòcrates, els membres de l’SDLP d’Irlanda del Nord i l’única diputada verda. També va votar-hi en contra l’exministre Ken Clarke, conservador però partidari euròfil.
MAY AL PAÍS DE LES MERAVELLES
En un discurs apassionat de 20 minuts, el millor dels dos dies de debats, el veterà polític de 76 anys va acusar el seu partit d’haver caigut en l’euroescepticisme i a anteposar la lluita contra la immigració als interessos econòmics del Regne Unit. Evocant el conte d’'Alícia al País de les Meravelles', es va burlar dels èxits comercials que el govern promet aconseguir després del 'brexit'. «Aparentment seguim el conill dins del cau i emergirem al país de les meravelles, on, de sobte, els països del voltant del món faran cua per donar-nos avantatges comercials i accés als seus mercats, que mai abans hem aconseguit com a membres de la Unió Europea».
El que va ser ministre principal d’Escòcia i ara diputat a Westminster per l’SNP va fer notar que «Alícia es va ficar sola al cau» però «aquesta primera ministra s’està emportant a dins tot el partit tory, la meitat del partit laborista i el país sencer».
Molts dels diputats, partidaris de la permanència a Europa, van votar a favor de la llei molt a desgrat seu. Ho van fer bé per respecte al resultat del referèndum, bé per por a la reacció dels electors que van donar suport a la sortida de la UE a la seva circumscripció. A manera de compensació, May publicarà avui el llibre blanc del 'brexit', que li anaven reclamant des de l’oposició, en què exposarà l’estratègia negociadora del Govern.
La votació va ser fàcil per a May, però a Brussel·les l’esperen enormes dificultats, segons Ivan Rogers. L’exambaixador britànic davant la UE, que recentment va dimitir del càrrec per les seves diferències amb el Govern, va indicar que el futur acord amb la UE no s’aconseguirà abans del 2020 al 2025. «Seran unes negociacions d’una amplitud monstruosa i vehements». També va advertir que la «factura de la sortida» per als britànics se situarà «entre els 55.000 i 60.000 milions d’euros».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista