La UE s'acosta a Washington per trencar el gel
La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, inicia els contactes amb l'Administració de Trump
zentauroepp37190567 european union foreign policy chief federica mogherini brief170209125418 /
La cap de la diplomàcia europea ja és a Washington. Federica Mogherini ha creuat l'Atlàntic per reunir-se aquest dijous i divendres amb algun dels col·laboradors més estrets de Donald Trump i conèixer de primera mà com respira la nova Administració nord-americana en matèria de política exterior, seguretat i defensa. L'objectiu: rellançar la cooperació i trobar "terreny comú per a l'entesa" després de setmanes de distanciament i molta polèmica.
L'agenda de Mogherini inclou una llarga llista de reunions per començar a trencar el gel que ha anat engrandint la bretxa entre Washington i Brussel·les des que Trump va sortir victoriós en les eleccions del 8 de novembre. Per començar es reunirà amb el seu homòleg a la nova Administració dels Estats Units, el nou secretari d'estat Rex Tillerson. També ho farà amb el secretari de Defensa, el general retirat, comandant de la primera divisió de 'marines' durant la invasió de l'Iraq i comandant del comandament de transformació de l'OTAN entre el 2007 i el 2009, James Mattis.
A la Casa Blanca, Mogherini té previst trobar-se amb l'assessor i gendre de Donald Trump, Jared Kushner, així com amb el responsable de seguretat nacional Michael Flynn. La seva carregada agenda es completa amb reunions amb diversos senadors, inclòs el president de la comissió d'exteriors del Senat, Bob Corker, el de serveis d'armament, John McCain, i el de Seguretat nacional i relacions amb Europa, Ron Johnson.
RELACIONS TRANSATLÀNTIQUES
Una primera incursió en què evocar i parlar sobre lluita contra el terrorisme i la ciberseguretat a més dels molts fronts oberts que tenen tant la UE com els Estats Units a Síria, Líbia, Ucraïna, Rússia o el procés de pau del Pròxim Orient. La visita finalitzarà divendres amb la intervenció de Mogherini davant el Consell Atlàntic per parlar de les males relacions transatlàntiques. Des que Donald Trump va guanyar les eleccions, la preocupació a Brussel·les ha anat en augment.
A cop de tuit, el multimilionari ha destrossat tots els manuals de diplomàcia internacional i la seva contenció, malgrat que ja seu al despatx oval, segueix brillant per la seva absència. Tant ataca la premsa com la justícia nord-americana, tant defensa el 'brexit' com critica una empresa que decideix no fer negocis amb la seva filla Ivanka. Una forma de fer política que li ha valgut algunes crítiques a Brussel·les. “Hi ha marge per explicar les coses perquè a vegades fa la impressió que la nova Administració (dels Estats Units) no coneix la Unió Europea al detall, però a Europa els detalls compten”, recordava divendres passat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, durant una cimera de Malta que va optar per rebaixar el to.
Aquesta serà la tasca de Mogherini durant aquesta primera visita oficial a la qual els Estats Units respondran amb una altra aquest mateix mes de febrer. El vicepresident Mike Pence es desplaçarà a Brussel·les el 20 de febrer, després de la conferència de seguretat de Munic (17-19 de febrer), un “senyal polític important” a judici de la italiana que intentarà seguir restaurant els canals de comunicació durant la reunió ministerial de l'OTAN la setmana que ve a Brussel·les.
AVRAMOPOULOS, EL PRIMER A TRAVESSAR
Notícies relacionadesMogherini no és, no obstant, la primera representant europea que ha travessat l'Atlàntic. Dimecres ho feia el comissari d'immigració, Dimitrios Avramopoulos, per mantenir una primera reunió amb el secretari d'estat de seguretat, John Kelly. Una primera conversa que Brussel·les ha valorat de “fructífera i amistosa”. La nota de premsa publicada després de la reunió passa de llarg sobre la principal polèmica de les últimes setmanes –la prohibició d'entrada a ciutadans procedents de set països musulmans- i advoca per estrènyer la cooperació contra el terrorisme. “La crisi dels refugiats és un desafiament global i la UE i els Estats Units hem d'abordar-la junts”, recorda Avramopoulos.
Encara que no hi ha previstos nous desplaçaments de comissaris a Washington, l'espanyol Miguel Arias Cañete espera viatjar als EUA tan aviat com sigui nomenat el seu interlocutor. Per veure Trump a Brussel·les s'haurà d'esperar alguns mesos més. El president ha confirmat al secretari de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, que anirà a la cimera de caps d'estat i de govern de l'OTAN al maig. El que no ha aclarit Trump és si aprofitarà aquest moment per acceptar la invitació que li han cursat les institucions europees. “Seguim en contacte”, diuen a Brussel·les.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors