ONADA DE PROTESTES A ROMANIA

Els romanesos es manifesten per tretzè dia consecutiu contra un Govern de "lladres"

Les concentracions exigint la dimissió de l'Executiu continuen a Bucarest i altres ciutats de l'antic país comunista

BUC04. Bucharest (Romania), 11/02/2017.- Romanians wave placards while chanting slogans during a protest against government in front of government headquarters, in Bucharest, Romania, 11 February 2017. Following mass protests, Romania’s government on 05 February repelled their controversial ordnance after on 04 February 2017 they announced the withdrawal of the disputed bill passed late 31 January as a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years, and justice minister resigned on 08 February. Hundreds of people continue to gather and protest, despite low temperatures, after finishing their job hours, demanding now the governments resignation. (Bucarest, Protestas, Rumanía) EFE/EPA/ROBERT GHEMENT

BUC04. Bucharest (Romania), 11/02/2017.- Romanians wave placards while chanting slogans during a protest against government in front of government headquarters, in Bucharest, Romania, 11 February 2017. Following mass protests, Romania’s government on 05 February repelled their controversial ordnance after on 04 February 2017 they announced the withdrawal of the disputed bill passed late 31 January as a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years, and justice minister resigned on 08 February. Hundreds of people continue to gather and protest, despite low temperatures, after finishing their job hours, demanding now the governments resignation. (Bucarest, Protestas, Rumanía) EFE/EPA/ROBERT GHEMENT / ROBERT GHEMENT (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La fúria ciutadana contra la corrupció a Romania segueix desbocada. A mesura que passen els dies, les protestes que van esclatar a principis de mes s'estenen sense remissió contra el Govern socialdemòcrata, en un clam que no es veia en aquest antic país comunista, soci de la UE, des de la caiguda del dictador Nicolae Ceausescu, el 1989.

Desafiant les temperatures glacials per tretzè dia consecutiu, prop de 80.000 persones, entre elles nombrosos joves i famílies senceres de tot el país, es van manifestar diumenge a Bucarest i altres ciutats romaneses contra la corrupció de la classe política i per “defensar l'Estat de dret”, malgrat que el Govern ja ha retirat el polèmic decret que despenalitzava alguns casos.

"Vergonya", "No ens en anem a casa, els lladres no ens deixen", van ser alguns dels eslògans corejats per milers de persones davant la seu de l'Executiu, mentre que altres persones portaven cartells que deie: "#Resisteixo", "Atenció amb les butxaques, estem al costat del Govern" o "Demanem un Govern net i competent".

Malgrat les baixes temperatures, uns 50.000 ciutadans van sortir als carrers a Bucarest, 10.000 a Cluj –la gran ciutat de Transsilvània-, 4.000 a Timisoara (oest) i 5.000 a Sibiu, Brasov i Iasi, segons estimacions de mitjans romanesos i de la televisió pública.

"Volem escoles i hospitals, no casos de corrupció. Els lladres han d'estar a la presó i no al Govern", deia Elena Coman, estudiant de Filologia de la Universitat de Bucarest. “Volem defensar l'Estat de dret en aquest país”, va explicar per la seva part Gheorghe Badescu, metge d'un petit poble a 100 quilòmetres de Bucarest, desplaçat a la capital amb el seu fill Ionut. “Els romanesos volen estar representats per gent honesta”, va afegir aquest últim, metge al Regne Unit.

RENÚNCIA DEL TITULAR DE JUSTÍCIA

El ministre de Justícia, Florin Iordache, autor del decret que preveia despenalitzar delictes per abús de poder i corrupció si el perjudici causat a l'Estat era menor de 44.000 euros, va dimitir dijous davant la pressió social, l'endemà que el Parlament rebutgés una moció de censura presentada per l'oposició liberal. La seva renúncia, no obstant, no ha satisfet els manifestants, que exigeixen la dimissió completa del Govern.

Notícies relacionades

A penes un mes després de la seva investidura, l'Executiu va suscitar una resposta popular sense precedents i va aprovar el 31 de gener un decret que flexibilitzava la legislació anticorrupció. La polèmica modificació del codi penal, que anava acompanyada d'una amnistia a 2.700 condemnats per delictes menors, també per corrupció, va provocar que més d'un mig milió de persones inundessin fa una setmana els carrers de Romania.

En un intent de tranquil·litzar l'opinió pública, el primer ministre Sorin Grindeanu va declarar que obrirà un debat amb l'oposició i la societat civil per reformar el sistema judicial, encara que no dimitirà. El Parlament va aprovar aquest dilluns la proposta de referèndum sobre les reformes anticorrupció plantejada pel president romanès, Klaus Iohannis, tot i que encara no ha votat sobre la retirada del polèmic decret.