Els empresaris britànics acusen la falta d'empleats estrangers
Cauen les arribades de ciutadans comunitaris i comença a escassejar mà d'obra en alguns sectors
El Ministeri de l'Interior demana a les empreses que formin treballadors britànics
zentauroepp37131205 a demonstrators holds an anti brexit placard reading stop b170213184039 /
Els empresaris britànics comencen a tenir problemes, a causa del brexit, per contractar els europeus que necessiten. En la construcció, la restauració, la indústria, la sanitat i l’agricultura, per citar tan sols uns quants exemples, la mà d’obra comença a escassejar. La perspectiva per a aquest any 2017 és que la situació s’agreujarà.
Un estudi publicat ahir per l’institut econòmic Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) dona fe de la preocupació creixent a l’hora de trobar empleats de la Unió Europea (UE). L’enquesta, en què han participat 1.000 empreses, constata un alentiment en el nombre dels europeus que estan arribant al Regne Unit a treballar. En els nou primers mesos del 2016, els registrats amb aquesta finalitat van ser al voltant de 60.000 al trimestre, però a partir del mes de setembre, la inseguretat del brexit i la falta de garanties del Govern sobre el futur dels residents de la Unió Europea van tenir conseqüències. En l’últim trimestre de l’any, la xifra de nous europeus va caure a la meitat i es va quedar en 30.000.
Cobrir les vacants en el mercat laboral britànic és cada vegada més complicat. «Les dades suggereixen que la baixa en el nombre d’estrangers europeus pot accentuar les dificultats per contractar personal aquest any», assenyala l’informe del CIPD. El nombre de llocs per cobrir ja és superior a la mitjana normal. No arriben tants estrangers de la UE com ho feien abans del referèndum del brexit i molts dels que hi són potser no s’hi quedaran.
Les empreses interrogades calculen que una quarta part dels europeus contractats en aquests moments estan pensant deixar el seu lloc de treball aquest any, i fins i tot anar-se’n del Regne Unit. Aquestes xifres encara poden ser més elevades en alguns camps. D’acord amb el CIPD, el 43% dels que contracten personal per a llocs de treball en l’educació i el 49% dels que ho fan per al sector sanitari pensen que els empleats comunitaris que tenen en nòmina estan considerant l’opció de marxar el 2017.
POC QUALIFICATS / Els sectors que requereixen mà d’obra poc qualificada, com el comerç, l’hostaleria i la restauració, són els més afectats. No obstant, tot i que encara no es coneix el nou sistema d’immigració que imposarà el Ministeri de l’Interior, el Govern ha deixat clar que donarà prioritat a l’hora d’autoritzar els permisos a sol·licitants amb un alt nivell de preparació. Sobre el terreny, les necessitats són molt diferents i els britànics no semblen disposats a cobrir-les.
Granges i fàbriques «competiran pels immigrants» després del brexit, adverteix Gerwyn Davies, assessor de mercat laboral. També hauran de «treballar més a consciència per atraure candidats», i augmentar el salari i millorar les condicions, «per combatre la falta de treballadors en sectors com el comerç, l’hostaleria i la salut», afegeix.
El Ministeri de l’Interior ha criticat des de fa temps els empresaris per dependre excessivament dels estrangers de la Unió Europea. En comptes d’això els demana que formin treballadors britànics. Però més d’una quarta part de les companyies que contracten europeus han indicat al CIPD que preferirien «pagar la diferència» i absorbir la despesa extra per poder continuar amb aquest personal forà.
Notícies relacionadesL’escassetat de treballadors a causa del brexit depara algunes sorpreses. No hi ha, per exemple, suficients veterinaris britànics. Els vets arribats de la UE són una part molt significativa de la professió, sobretot els implicats en la salut pública. Dels 23.000 veterinaris que actualment hi ha al Regne Unit, gairebé 6.000 s’han graduat en altres països europeus.
En els últims anys, més de la meitat dels veterinaris registrats van venir de països estrangers, la majoria de la UE. Només en un any, 200 professionals espanyols han trobat feina aquí. Però l’Associació Britànica de Veterinaris ha advertit que la incertesa del que passarà amb les normes d’immigració quan el país surti de la UE ja està afectant la contractació i tindrà un impacte que mira de preveure amb el Govern.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"