Assad va utilitzar armes químiques per atacar els rebels a Alep
Un informe de Human Rights Watch denuncia l'ús de bombes amb clor
Les forces del règim sirià van utilitzar repetidament i de forma coordinada armes químiques durant l'últim mes de la batalla per recuperar la ciutat d'Alep, ha denunciat Human Rights Watch (HRW).
Segons l'ONG, entre el 17 de novembre i el 13 de desembre del 2016 helicòpters de l'Exèrcit sirià van efectuar almenys vuit atacs amb clor sobre àrees residencials que estaven sota control opositor.
HRW ha assegurat que "el patró" d'aquests atacs "mostra que es van coordinar amb l'estratègia militar global per recuperar Alep" i que no van ser obra d'elements aïllats de l'Exèrcit, per la qual cosa va urgir el Consell de Seguretat de l'ONU a imposar sancions contra Damasc.
"El Consell de Seguretat de les Nacions Unides no hauria de permetre que les autoritats sirianes o qualsevol que hagi utilitzat armes químiques se salvin de conseqüències", ha assenyalat en un comunicat el director adjunt d'emergències de l'organització, Ole Solvang.
VUIT ATACS DOCUMENTATS
HRW ha presentat en una conferència de premsa a la seu de l'ONU les conclusions de la seva investigació, que assegura que aquests vuit atacs documentats van causar almenys la mort de nou civils, inclosos quatre nens, i uns 200 ferits.
Segons l'ONG, els atacs amb clor es van portar a terme en àrees d'Alep on les forces governamentals buscaven avançar, començant per l'est i desplaçant-se cap a l'oest a mesura que les línies del front es movien.
El seu informe es basa en entrevistes amb testimonis, anàlisis de vídeos i fotografies i informació difosa per les xarxes socials.
UTILITZACIÓ PRÈVIA
Encara que reconeix la dificultat d'identificar amb total precisió els químics utilitzats sense disposar de proves en laboratori, HRW assegura que tot apunta a l'ús de clor per part de l'Exèrcit sirià, cosa de la qual ja havia sigut acusat en ocasions anteriors.
El grup inclou en el seu informe vuit casos que ha pogut confirmar, però assegura que el nombre total d'atacs químics a Alep podria haver sigut més gran.
HRW subratlla que no hi ha constància que Rússia, que va recolzar des de l'aire la campanya del règim sirià per reprendre Alep, participés directament en els atacs químics, encara que assegura que es va beneficiar per portar a terme els seus avanços militars.
Una investigació d'experts de l'ONU i de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) va determinar l'any passat que el Govern sirià va estar darrere de diversos atacs amb armes químiques registrats al país el 2014 i 2015.
VETO RUS A LES SANCIONS
Arran d'això, les potències occidentals han buscat durant els últims mesos imposar sancions al règim sirià, cosa que fins ara ha impedit Rússia, que té poder de veto al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.
Moscou, el gran aliat del president sirià, Baixar al-Assad, considera que no hi ha proves suficients per castigar Damasc, que el 2013 va acceptar destruir el seu arsenal químic i no usar aquest tipus d'armament després d'un acord entre els EUA i Rússia.
Notícies relacionadesLa zona oriental d'Alep era el gran bastió rebel al nord de Síria i va ser objecte d'una gran ofensiva per part del règim i els seus aliats a partir del novembre.
La campanya es va completar a finals de desembre, quan l'Exèrcit sirià va donar per reconquistada la ciutat després d'un acord que va permetre l'evacuació de molts combatents rebels i l'establiment d'un alto el foc.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors