Dimiteix l'assessor de seguretat nacional de Trump

Michael Flynn deixa el càrrec a l'agreujar-se l'escàndol dels seus contactes amb l'ambaixada russa a Washington

Michael Flynn, abans de la roda de premsa de Trump i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, dilluns.

Michael Flynn, abans de la roda de premsa de Trump i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, dilluns. / CARLOS BARRIA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Quan no s'ha complert ni un mes des que va arribar a la Casa Blanca, Donald Trump ja s'ha quedat sense el seu assessor de seguretat nacional, un dels càrrecs més importants de l'organigrama de govern. Michael Flynn ha presentat aquesta matinada la dimissió després de saber-se que va enganyar els alts càrrecs de l'Administració respecte a les converses que va mantenir amb l'ambaixador rus a Washington abans que el nou president prengués possessió, unes converses en què va discutir les sancions que pesen sobre Moscou. L'escàndol feia dies que sacsejava els fonaments de la Casa Blanca, convertida en un niu d'intrigues i en un colador imparable de filtracions.

General retirat i exdirector de l'Agència d'Intel·ligència de la Defensa, Flynn va ser una de les primeres figures prominents que va pujar al vaixell de Trump durant la campanya i la seva visió del món ha sigut crucial per reorientar la política exterior dels Estats Units. “Desafortunadament, a causa del ritme dels esdeveniments, vaig donar una informació incompleta al vicepresident electe i a altres respecte a les meves trucades telefòniques amb l'ambaixador rus”, ha escrit Flynn a la seva carta de dimissió feta pública per la Casa Blanca. “He demanat disculpes sinceres al president i el vicepresident i ells les han acceptat”.

Les sospites sobre la seva estreta relació amb Rússia feia temps que assetjaven Flynn, que va ser investigat per l'FBI després que les agències d'intel·ligència acusessin formalment el Kremlin d'haver interferit en les passades eleccions per beneficiar la candidatura de Trump i soscavar la democràcia nord-americana. Però en diverses entrevistes, el ja exassessor de seguretat nacional va negar que hagués discutit les sancions imposades per l'Administració Obama en les trucades telefòniques que va mantenir al desembre amb l'ambaixador Serguei Kisliak. Aquesta és la mateixa posició que va transmetre al vicepresident, Mike Pence, i a altres membres de l'Administració, que més tard es van dedicar a defensar el general a les cadenes de televisió.  

El que no sabia Flynn és que l'espionatge del seu país havia gravat aquelles converses i que la premsa acabaria sabent-ne la seva verdadera naturalesa. Segons va publicar ahir el 'Washington Post', el fiscal general interí va arribar a informar a finals del mes passat la Casa Blanca que Flynn no els havia dit tota la veritat sobre els seus contactes amb l'ambaixador i els va advertir que, al no fer-ho, s'havia exposat al xantatge rus. I és que almenys, en principi, l'ambaixada ho tindria molt fàcil per amenaçar Flynn amb revelar el contingut de les converses a menys que obtingués alguna contrapartida. 

Notícies relacionades

Al saber que el general l'havia enganyat, Mike Pence es va enfurismar i es va sentir humiliat perquè l'havia defensat per televisió, segons han publicat els mitjans nord-americans. Aparentment, Flynn no li va demanar immediatament disculpes, i això només va servir per agreujar les tensions a la Casa Blanca. “El president està avaluant la situació”, va dir dilluns el portaveu, Sean Spicer. Només unes quantes hores abans, la consellera de Trump, Kellyane Conway, havia dit que Flynn “té tota la confiança del president”.

Després de la dimissió de Flynn, ha ocupat de forma interina el seu càrrec el general retirat, Joseph Keith Kellogg, un veterà del Vietnam. En els pròxims dies se li buscarà substitut. Un dels noms que sonen com a possibles és el també general jubilat David Petraeus, que va ser director de la CIA fins que va haver de dimitir per entregar material classificat a una periodista que era, a la vegada, la seva amant.