Trump i l'Amèrica Llatina

Cuba, Veneçuela i Bolívia, motius per témer Trump

monmartinez36845387 venezuela s president nicolas maduro speaks during a meeting170112094440

monmartinez36845387 venezuela s president nicolas maduro speaks during a meeting170112094440 / OSWALDO RIVAS

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Tot pot ser pitjor amb Trump per als països on la prèdica anti-nord-americana ha sigut constant. A Cuba, Veneçuela i Bolívia ja n’han pres nota.

CUBA: Raúl Castro va dir que vol aprofundir en els acords aconseguits amb l’Administració d’Obama. «Igualtat, reciprocitat i el respecte a la sobirania i la independència», va insistir. Si s’hagués de guiar pels gestos del seu col·lega, ja té la resposta. Trump va dir que «Cuba va ser molt bona amb mi», però es va referir a la immigració, que el va ajudar a guanyar les eleccions. Després va rebre el senador republicà Marco Rubio, un cubà nord-americà furibundament anticastrista. «Tenim idees molt semblants (sobre l’illa)». Trump ha sigut molt crític amb el gir polític del seu antecessor, que va restablir relacions diplomàtiques i va obrir la porta a la integració comercial. L’amenaça que aquest camí es reverteixi està latent.

VENEÇUELA: «Vull una relació de respecte, però sembla que (a Trump) l’estan empenyent i acabaran caient en el mateix forat on van caure el clan Bush i el clan Clinton-Obama», va dir Nicolás Maduro. Caracas intueix la tempesta. D’un costat, les sancions aplicades al vicepresident Tareck el Aissami, que va ser agregat a la «llista negra» de narcotraficants del Departament del Tresor. De l’altre, el suport a l’oposició interna del país. Trump va rebre a la Casa Blanca  Lilian Tintori, la dona del dirigent empresonat Leopoldo López. «Vaig sentir que la prioritat de la seva política exterior és Veneçuela. Està amb el poble  i els congressistes», va dir Tintori.

Notícies relacionades

  

BOLÍVIA: «Esperem treballar contra el racisme, el masclisme i l’antiimmigració». Les paraules d’Evo Morales disfressen d’un desig de col·laboració un pessimisme sense atenuants. Bolívia sotja  un horitzó de més problemes. A La Paz encara es veu més llunyana la possibilitat que els dos països normalitzin les relacions diplomàtiques. Bolívia i els EUA no tenen relacions a nivell d’ambaixadors des del setembre del 2008, quan Morales va expulsar el representant nord-americà, Philip Goldberg. El Govern va sospitar llavors que Goldberg estava vinculat amb les accions opositores que van intentar desestabilitzar-lo.