Conferència de Seguretat de Munic

Pence: "Els Estats Units seguiran sent l'aliat més ferm de l'OTAN"

Merkel fa una crida a la cooperació i assegura que Alemanya incrementarà el seu pressupost en defensa

zentauroepp37342238 gui02  munich  germany   18 02 2017   a handout photo made a170218153439

zentauroepp37342238 gui02 munich germany 18 02 2017 a handout photo made a170218153439 / GUIDO BERGMANN HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Serà l’Administració de Trump tan inflexible amb Europa i els seus compromisos com va manifestar en campanya? Malgrat els constants exabruptes del nou president dels EUA contra el projecte comunitari i l’OTAN, aquest gran interrogant sembla aclarir-se lleument.

Després que durant la setmana ho fessin el secretari d’Estat Rex Tillerson i el secretari de Defensa James Mattis, ahir va ser el torn del vicepresident Mike Pence de mostrar una actitud més conciliadora. «Confieu que els EUA són i seran sempre el vostre aliat més ferm», va remarcar a la Conferència de Seguretat de Munic.

UNIÓ

Amb més d’un centenar de caps d’Estat i ministres d’arreu del món reunits a la capital bavaresa, el número dos de Donald Trump va voler calmar els ànims i enviar un missatge d’unió amb les potències europees que suavitza les agressives crítiques del magnat que han posat en alerta Europa. Però malgrat allargar la mà, Pence va reiterar als seus aliats que s’ha d’incrementar la despesa militar. «Ha arribat el temps de fer més», va assegurar davant d’una audiència poc convençuda.

La conferència també va servir perquè el secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, i el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, preparessin una trobada entre Trump i Putin. Aquesta reunió hauria d’estar «molt ben preparada» i només podrà tenir lloc quan i com els dos presidents se sentin «còmodes», va manifestar el ministre rus, que, com a prova de la situació de força en què se sent Moscou, va treure pit i va anunciar «la fi de l’ordre mundial liberal» i el naixement d’un ordre mundial «postoccidental». Fins i tot va arribar a qualificar l’OTAN de «vestigi de la guerra freda».

ALEMANYA APORTARÀ MÉS A L'OTAN

Notícies relacionades

Uns minuts abans, Munic s’havia despertat amb la intervenció de la cancellera alemanya Angela Merkel, que va allargar la mà a la cooperació. Com ja va remarcar divendres la ministra de Defensa alemanya Ursula Von der Leyen, Alemanya incrementarà el pressupost de defensa i la seva aportació a l’OTAN per reforçar la lluita contra el terrorisme, una petita concessió a les intencions de Trump. Després del 'brexit', l’impacte encara latent de la crisi econòmica i l’arribada de centenars de milers de refugiats, Alemanya busca preservar els llaços amb els seus socis i continuar avançant cap a una UE més compacta.

MERKEL, PRAGMÀTICA PERÒ CRÍTICA

Merkel va reiterar que «no deixarà de promoure» una bona relació amb Rússia. Les picabaralles amb Moscou pels moviments de l’OTAN a l’est del continent evidencien la fragilitat de la relació. Les aliances contra el terrorisme seran menys complexes d’abordar que el tauler desplegat en la guerra de Síria o la d’Ucraïna, totes dues sobre la taula. La primera trobada d’alt nivell entre Berlín i Washington ha deixat moments tensos. Merkel va reiterar que el multilateralisme i la col·laboració funcionen més bé que l’aïllacionisme proposat per Trump. «Estic segura que hi ha més mòbils americans avui a Munic que cotxes alemanys a la cinquena avinguda de Nova York», va dir.