La resistència a Trump s'organitza
El president activa la implicació ciutadana en protestes que reforcen antigues aliances i en crea de noves
S'han elevat les donacions a organitzacions establertes i més dones es plantegen entrar en política
Es pot escollir una data qualsevol en les pròximes setmanes o mesos i més que probablement s'hi trobarà un o diversos actes de protesta organitzats contra Donald Trump, les seves polítiques i el seu discurs. El president dels Estats Units més impopular des que es va establir el sistema modern de valoració ha galvanitzat també com cap dels seus predecessors una part important de la població del país, un grup heterogeni que ha sortit als carrers des de la seva victòria electoral, en xifres històriques just l'endemà de la seva presa de possessió i de manera continuada per protestar contra les seves primeres accions executives. Però convé mirar més enllà de les manifestacions mogudes pel rebuig, la frustració i l'alerta i prestar atenció als creixents senyals d'una renovada implicació ciutadana en la política, un gir que està originant un moviment de resistència que comença a organitzar-se i a demostrar la seva força.
No hi ha líders oficials en aquest moviment ni està vinculat a l'aparell formal del Partit Demòcrata, sumit en una difícil travessia del desert a la recerca de la seva ànima i el seu futur després de la derrota de Hillary Clinton i la pèrdua de poder a Capitol Hill i als estats. La diversitat de causes, les divisions en els plantejaments, la falta de centralització i l'obligació d'actuar almenys inicialment més com una barrera de fre que com un laboratori amb propostes i capacitat de canvi plantegen innegables reptes, però encara no els suficients per anul·lar el seu impuls. El moviment, a més, està demostrant sofisticació en la seva capacitat d'organització i mobilització, sovint utilitzant les xarxes socials, i genera una atenció mediàtica capaç de rivalitzar amb la d'un mestre en aquest terreny com Trump, cosa que els estaments tradicionals de poder no han aconseguit.
FUSIÓ
La resistència a Trump està funcionant a manera d'imant, atraient i unint grups que fins ara havien mantingut les seves lluites de manera més individual, i també reforçant velles aliances. Es basa en experiències acumulades per moviments com Occupy Wall Street o Black Lives Matter, encara que també ha de superar problemes com la falta d'implicació de moltes organitzacions sindicals, uns dels principals mobilitzadors als EUA però que en alguns casos ara estan disposats a donar una oportunitat a algunes propostes de Trump. I amb la consciència que des de l'Administració del republicà els assalts seran graduals però en múltiples fronts, s'hi uneixen grups que treballen amb immigrants i els que lluiten per la igualtat racial, els que tenen la lluita contra el canvi climàtic com a principal focus o els que combaten la desigualtat econòmica o la injustícia social. “La supervivència depèn de ser capaços de trobar força col·lectiva”, ha dit Tania Unzueta, que treballa a Chicago amb el grup Mijente i que ha començat a unir-se en accions amb Black Youth Project 100.
La resistència també està disparant el suport a organitzacions establertes que acumulen temps i experiència en la primera línia de defensa de causes progressistes. S'han disparat, per exemple, les donacions a Planned Parenthood, la xarxa de centres d'atenció mèdica i planificació familiar que fa temps que està a la diana dels republicans pel seu finançament federal. I el mateix ha passat amb la Unió Americana de Llibertats Civils, el grup d'advocats que van rebre 20 milions de dòlars només el cap de setmana següent que Trump imposés el seu veto a refugiats i immigrants de set països de majoria musulmana, una ordre executiva contestada immediatament per manifestacions espontànies en aeroports de tot el país i frenada de moment als tribunals.
LES DONES, AL CAPDAVANT
Notícies relacionadesNo hi falten gestos com els boicots a empreses i organitzacions vinculades a Trump i a la seva família, accions de càrrega simbòlica que pretenen disparar l'ego d'un president que s'ha mostrat incapaç de pair crítiques i organitzacions d'actes de desobediència civil i manifestacions. Però la resposta a Trump també compta amb el suport d''insiders' , com el grup d'antics treballadors del Congrés que ha creat 'Indivisible', una guia que explica com pressionar de la manera més efectiva els congressistes. I, el que potser és més important, també està generant un intensificat compromís amb el servei públic, especialment destacat entre les dones.
Segons una enquesta de 'The Washington Post', el 40% de les demòcrates planegen involucrar-se més en causes polítiques, molt per sobre del 25% de tots els adults i del 27% d'homes demòcrates. I és una realitat que es palpa més enllà dels sondejos. Emily’s List, una organització dedicada a recolzar les polítiques i que fa esforços per reclutar noves candidates, ha rebut més de 4.000 trucades d'interessades a fer el salt a la política des de l'elecció. I també es compten per milers els interessats en grups similars com VoteRunLead i SheShouldRun, que abans de l'elecció de Trump havien de fer esforços per aconseguir l'interès d'unes desenes de dones, o com a molt uns centenars, per als seus seminaris o les seves campanyes.
Cites clau
11 DE JUNY Coincidint amb la celebració de l'Orgull Gai, a DC i en protestes germanes a tot el país es reclamarà respecte als drets de la comunitat LGTB.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia