Els conservadors fan pinya al voltant de Trump
Els assistents a la conferència anual del CPAC defensen la gestió del president i exhibeixen una imatge d'unitat
El president anuncia que potenciarà l'arsenal nuclear al considerar que els EUA s'han quedat enrere
/
La samarreta estrella d’a-quest any diu «el socialisme fa pudor», però n’hi ha d’altres amb cert predicament, com «no confio en el Govern». A l’estand de l’Associació Nacional del Rifle es rifen òbviament pistoles i un policia vestit de cowboy va pels passadissos defensant la legalització de les drogues. Els noms de Reagan i Thatcher aixequen invariablement l’ovació, gairebé tant com quan s’esmenta l’Exèrcit, Israel o l’Esperit Sant.
La conferència anual de la Unió Conservadora Americana (CPAC) torna a ser el centre de l’atenció política a Washington i, encara que l’embolcall no hagi canviat, tot sembla indicar que després d’un llarg període de revolta interna, una mena de treva s’ha imposat en el moviment conservador. Donald Trump és ara l’estrella.
Lluny de l’ansietat que s’ha apoderat de part del país després de l’arrencada de la seva presidència, la il·lusió és la nota predominant entre els assistents al conclave, impressionats per l’activitat febril de la seva Administració en aquest primer mes de mandat. «M’encanta, està fent tot el que va prometre i sense demanar perdó a ningú», diu William Temple, un activista del Tea Party arribat des de Geòrgia i vestit com un soldat de la guerra de la Independència.
«Estic plenament d’acord amb el veto als musulmans perquè l’islam és una doctrina incompatible amb la llibertat, i també amb tancar les fronteres als immigrants sense papers perquè no podem donar-los beneficis socials i deixar que ens prenguin els llocs de treball. Amèrica és per als nord-americans».
El missatge d’«Amèrica, primer» sembla haver calat entre les bases i, encara que no tots concorden amb el populisme de Trump, les seves accions en aquest començament de mandat han tranquil·litzat els sectors més ortodoxos del partit. «És impossible obviar que ha elegit un jutge conservador per inclinar la balança al Tribunal Suprem, que ha triat el gabinet possiblement més conservador de la història o que les seves ordres executives estan ensorrant a marxes forçades el llegat d’Obama», diu Matt Schlapp, el president de la Unió Conservadora Americana, l’organització que es fa càrrec d’aquesta conferència des de 1973.
Trump no parlarà en el conclave fins avui, però mentrestant segueix acaparant titulars. En una entrevista a Reuters, ha declarat que pretén expandir l’arsenal nuclear dels Estats Units. «Seria un somni que cap país tingués armes nuclears, però si n’han de tenir, nosaltres en tindrem més que ningú». El president ha criticat a més l’acord New Start firmat amb Rússia, pel qual els dos països es van comprometre a reduir els seus arsenals atòmics. «No és res més que un altre mal acord», va declarar sense precisar si pretén trencar-lo.
Tot polític, activista o governador amb ambicions passa en algun moment pel CPAC, el gran aparador de l’univers polític de la dreta, l’aquelarre que reuneix tots els seus clans polítics, encara que no serveixi necessàriament per determinar amb precisió les forces de cada un d’ells. En les eleccions consultives que va celebrar l’any passat, va guanyar l’ultraconservador Ted Cruz i, en les tres anteriors, el llibertari Rand Paul. Amb les presidencials acabades de celebrar, el pols entre faccions ha amainat. Ja no hi ha cartells amb els noms d’altres estrelles del partit. I el trumpisme s’ha imposat a l’agenda.
Notícies relacionadesEl títol d’un dels panells aborda com «les notícies falses sobre el clima camuflen una agenda anticapitalista»; un altre es pregunta per què els EUA no poden tenir els mateixos estàndards de seguretat que el cel de Sant Pere: «Una porta, un mur i una selecció extrema». Periodistes de Breitbart, la web populista i xenòfoba de l’anomenada dreta alternativa que dirigia l’estrateg en cap de la Casa Blanca, Steven Bannon, moderen una discussió sobre «comerç lliure i just», i l’arquitecte del brexit, Neil Farage, parlarà avui al mateix escenari que Trump.
UNIT / «El partit està més unit del que ha estat mai», diu Schlapp. «Mai hem tingut aquest èxit electoral i la gent està expectant per veure com podem transformar el país». Però les aigües no estan del tot en calma. Durant la jornada va ser expulsat del centre de convencions Richard Spencer, un nacionalista blanc i membre prominent de la dreta alternativa després d’acaparar l’atenció d’un núvol de periodistes. «Tant el Govern com les institucions són hostils a la nostra idea d’una identitat blanca», va dir. La jerarquia conservadora està intentant allunyar l’aroma tòxica de la dreta alternativa.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista