La Casa Blanca veta diversos mitjans crítics amb Trump

A 'The New York Times', Politico, CNN i 'Los Angeles Times', entre altres, se'ls va impedir participar en una conversa amb el portaveu

undefined37320692 u s  president donald trump takes questions during a news co170216194458

undefined37320692 u s president donald trump takes questions during a news co170216194458 / CARLOS BARRIA

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

La guerra declarada per l’Administració de Trump als mitjans de comunicació passa de les paraules als fets, de l’insult al veto amb aire de censura, en un país on la llibertat de premsa és sagrada. La Casa Blanca va excloure d’un brífing informal diversos mitjans crítics amb la gestió de Trump, una maniobra que, segons ha descrit 'The New York Times', «no té precedents» en la llarga història del diari cobrint Administracions republicanes i demòcrates. El cop de porta va afectar també la CNN, 'Los Angeles Times', 'Politico' i 'Buzzfeed', i va generar les protestes immediates de l’Associació de Corresponsals de la Casa Blanca.  

Els mitjans esmentats pretenien entrar a l’Ala Oest de la Casa Blanca per assistir a una press gaggle (una conversa fora de càmera i no atribuïble), quan alguns empleats els van impedir l’entrada argumentant que no estaven al 'pool' de mitjans escollits per a l’esdeveniment. Generalment el 'pool' inclou una cadena de televisió i un mitjà escrit, però aquesta vegada s’havia expandit significativament, fet que va portar els mitjans que en van quedar fora a esgrimir que n’havien sigut exclosos a dit.

En la llista sí que hi apareixien molts mitjans conservadors com 'Breitbart', 'Washington Times', Fox News, 'Wall Street Journal' i One American Network, a més de televisions generalistes com ABC News i CBS. «Ho teníem com un 'pool' i després el vam expandir incloent-hi altres mitjans. Va ser una decisió meva», va dir el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer.

Notícies relacionades

En altres circumstàncies, el gest podria haver passat pràcticament inadvertit, però davant l’agressivitat que Trump i els seus lloctinents mostren cap a la premsa crítica, molts ho han vist com el primer esglaó d’una censura antidemocràtica. «Protestem de la forma més efusiva per l’exclusió de 'The New York Times' i altres organitzacions de notícies. El lliure accés dels mitjans a un Govern transparent és òbviament un dels interessos nacionals més crucials», diu un comunicat del director del diari, Dean Baquet.

Només unes quantes hores abans, Trump havia carregat amb acarnissament contra els seus crítics. «Són molt llestos, són molt astuts i molt deshonestos», va dir a la CPAC. Allà va repetir que els mitjans que propaguen «notícies falses» –és a dir, els que publiquen tot allò que l’Administració no vol que es publiqui– «són l’enemic del poble». Fins i tot va demanar prohibir l’ús de fonts anònimes.