Així són les tanques frontereres esteses per tot el món
Europa ha construït més de 235 quilòmetres de barreres a les seves fronteres externes
L'Índia té la tanca més llarga: 4.000 quilòmetres al voltant de Bangla Desh
Els últims cinc anys s'han construït 25 nous murs i tanques frontereres entre països del món. Des del 2015, els murs contra la immigració, l'amenaça terrorista i el crim transfronterer han continuat estenent-se, especialment a l'est d'Europa, però també en altres llocs del planeta. Lituània, Turquia i Birmània van ser els últims d'anunciar el gener passat els seus nous plans per fortificar les fronteres. Heus aquí algunes de les barreres més impactants:
REUTERS / DAVID BALOGH
Interns de la presó d'alta seguretat de Csillag es disposen a completar la tanca fronterera entre Hongria i Sèrbia, a prop de la localitat hongaresa de Roszke, l'11 de setembre del 2015.
BULGÀRIA I HONGRIA, AVANÇADA DE L'EUROPA FORTALESA
Quatre països s’han significat a la UE fent més de 235 quilòmetres de tanques a les fronteres externes. Bulgària va ser el precursor de la fortificació europea. El setembre del 2015, Hongria va erigir una tanca en 175 quilòmetres de la frontera amb Sèrbia. Després la va repetir davant de Croàcia. Eslovènia, Macedònia i Àustria la van seguir. França, a Calais, va ser l’últim de sumar-s’hi. El 2002, Grècia ja havia començat a fer un filat de ganivetes a Evros, davant de Turquia. A Espanya, les tanques de Ceuta i Melilla es van fer a principis dels anys 90.
RICARDO MIR DE FRANCIA
Un cotxe de la Patrulla Fronterera dels EUA pentina la tanca de gairebé cinc metres que separa bona part dels dos Nogales, el nord-americà i el mexicà.
MÉS DE 1.000 QUILÒMETRES ENTRE ELS EUA I MÈXIC
Notícies relacionadesEntre el 2006 i el 2010, els Estats Units van construir una tanca d’uns 1.100 quilòmetres que cobria un terç de la frontera amb Mèxic. Batejada com el Telón de tortilla, es tracta d’una barrera discontínua equipada amb sensors i videocàmeres. El pla de Trump de completar-la fins als 3.000 quilòmetres ha provocat una controvèrsia sense precedents i una crisi diplomàtica amb Mèxic. La nova barrera requerirà una inversió multimilionària, estimada entre 14.000 i 20.000 milions de dòlars (entre 13.000 i 18.000 milions d’euros).
AP / MOHAMMED AZBA
Nens palestins anant cap a l'escola, a tocar del mur construït per Israel a prop de Qalqilya (Cisjordània), el 22 de setembre del 2003.
BARRERES GEGANTINES AL PRÒXIM ORIENT
Des del 2014, l’Aràbia Saudita està convertint un mur de sorra en una barrera de 900 quilòmetres a la frontera iraquiana contra l’Estat Islàmic. Riad va començar també a construir un mur fronterer de 1.500 quilòmetres amb el Iemen. A Israel, el 2002, van començar a instal·lar un «mur defensiu» de 650 quilòmetres al llarg de la línia verda amb Cisjordània. Formada per filferros, tanques electròniques i murs de formigó, de vegades fa nou metres d’alçada. Hi ha separacions anàlogues a les fronteres amb Jordània, el Líban i Síria.
AP / AHN YOUNG-JOON Soldats sud-coreans patrullen per la tanca de filats al nord de Seül, a prop de la zona desmilitaritzada de Panmunjom (Corea del Sud), el 12 de gener del 2003.
República de Macedònia Birmània Bangla Desh Melilla Ceuta Lituània Eslovènia Bulgària Àustria Donald Trump Hongria Refugiats El drama de la immigració Turquia Delhi Mur de Mèxic
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia