Trump trenca amb la tradició i afirma que no anirà al sopar de periodistes de la Casa Blanca
Tots els presidents i les primeres dames assisteixen a aquest esdeveniment social que es se celebra des del 1920
jose37424780 national harbor md february 24 u s president donald tru170226004908 /
En la seva croada contra la premsa, el president dels EUA, Donald Trump, ha anunciat que trencarà amb la tradició i no assistirà al sopar de corresponsals de la Casa Blanca, un important esdeveniment que en un clima distès suposa una oportunitat per fer bromes i alleugerir les tensions que hi pugui haver entre el Govern i els periodistes.
«No aniré al sopar de corresponsals de la Casa Blanca aquest any. ¡Per favor, els desitjo bé a tots i que tinguin una gran vetllada!», va dir Trump aquesta vegada a través del seu compte presidencial a Twitter, i no el personal que és el que utilitza habitualment.
L’anunci de Trump arriba en un moment de grans tensions amb els mitjans de comunicació. En el mes que fa que exerceix la presidència, el dirigent ha titllat reiteradament els mitjans «deshonestos», «enemics del poble» i divulgadors de «notícies falses».
AMB LA PRIMERA DAMA
L’últim atac als mitjans es va produir divendres, durant la Conferència anual d’Acció Política Conservadora (CPAC), quan Trump va carregar contra la premsa al considerar que pensaven que mai guanyaria les eleccions presidencials del mes novembre passat i per mantenir com a favorita de les enquestes la candidata presidencial demòcrata Hillary Clinton.
El sopar anual de l’Associació de Corresponsals de la Casa Blanca tradicionalment compta amb la participació del president, la primera dama, alts càrrecs del Govern i els periodistes que cobreixen la Casa Blanca dels grans mitjans de comunicació dels Estats Units, com CNN i The New York Times.
El sopar d’aquest any està previst per al 29 d’abril i alguns mitjans de comunicació ja havien anunciat que no pensaven assistir-hi per l’actitud hostil del magnat. Divendres, la Casa Blanca va vetar l’assistència de tres mitjans tan prestigiosos com la CNN, el New York Times i el Político a la sessió informativa diària del portaveu presidencial, Sean Spicer. Davant d’això, els informadors de la revista Time i l’agència Associated Press (AP) es van negar a anar-hi. Altres mitjans pròxims al poder, com Breitbart o One America News hi van assistir com cada dia.
El New York Times va denunciar el que va considerar un «insult als ideals democràtics» i la CNN va qualificar els fets d’«inacceptables».
El sopar dels corresponsals, que se celebra en un hotel de Washington, s’ha transformat els últims anys en un esdeveniment social de gala que reuneix la premsa i la política. El sopar està organitzat des del 1920 per l’Associació de Corresponsals de la Casa Blanca, que reuneix els periodistes que cobreixen la informació del Govern i que ha sigut molt crítica amb el tracte de Trump a la premsa i les restriccions imposades als reporters que segueixen el president.
COM STALIN I HITLER
Després de l’anunci de Trump que no assistirà a l’esdeveniment, l’Associació de Corresponsals va anunciar que manté el sopar «en defensa de l’important paper que juguen els mitjans independents» en una democràcia. L’actual president va participar com a convidat en un d’aquests sopars l’any 2011, quan amb una indissimulada incomoditat va suportar les bromes d’Obama.
Notícies relacionadesLes constants escomeses de Trump contra la premsa han sigut ja criticades des del mateix camp republicà. El senador i excandidat presidencial John McCain va advertir a Trump que «els dictadors comencen reprimint la premsa».
Un dels periodistes que van destapar l’escàndol Watergate, Carl Bernstein, va afirmar que l’actual president dels Estats Units recorda «dictadors i líders autoritaris com Stalin i Hilter».
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després