NOUS TEMPS A LA CASA BLANCA

L'ombra de Rússia torna a rondar Trump

El fiscal general s'inhibeix de qualsevol investigació sobre la campanya i els contactes amb Moscou

Jeff Sessions estava en la picota després de revelar-se que va mentir al Congrés sobre dues converses amb l'ambaixador rus

undefined37518788 protesters call for the resignation of us attornry general j170302202322

undefined37518788 protesters call for the resignation of us attornry general j170302202322 / NICHOLAS KAMM

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Jeff Sessions, antic senador i des de fa 22 dies fiscal general (ministre de Justícia) de Donald Trump, va anunciar ahir que s’inhibeix de qualsevol investigació «en marxa o futura» que Justícia realitzi sobre l’última campanya electoral dels Estats Units, esquitxada per les sospites que membres de l’equip de Trump van estar en contacte amb alts representants del Govern rus mentre Moscou, segons considera provat la intel·ligència nord-americana, interferia en el procés electoral. L’anunci va arribar hores després que 'The Washington Post' revelés que Sessions va mantenir almenys dues trobades, al juliol i al setembre de l’any passat, amb l’ambaixador de Rússia als Estats Units, Serguei Kislyak. El 10 de gener, en la confirmació davant el Comitè Judicial del Senat, Sessions va afirmar categòricament: «No he tingut comunicacions amb els russos».

«No crec que hagi de tenir un paper en la investigació d’una campanya en la qual tenia un paper», va dir en roda de premsa el fiscal general, que va assegurar que va prendre la decisió després d’escoltar els assessors ètics del Departament. I encara que va tractar de subratllar que la seva reunió amb aquests assessors estava prevista per endavant, resulta com a mínim sorprenen que prengués la decisió menys de 24 hores després que el 'Post' publiqués la seva exclusiva.

LA CRISI RUSSA PERSISTEIX

Poc abans de l’anunci de Sessions, el president Trump havia mostrat en unes declaracions a periodistes durant la visita al portaavions USS Gerald Ford la seva «absoluta confiança» en el fiscal general, que va ser un dels primers senadors a donar públicament suport a la seva campanya i en diverses ocasions va actuar com a representant d’aquesta. El president va dir també que no pensava que Sessions s’hagués d’inhibir.

Però l’anunci d’inhibició va arribar i amb ell Sessions i l’Administració aconsegueixen de moment contenir un incendi que s’havia tornat a revifar, però que estan molt lluny de poder donar-lo per controlat. La crisi russa ja va forçar la dimissió del primer assessor de Seguretat Nacional, el general Michael Flynn, després de saber-se que durant la transició contactes va mantenir amb Kislyak, amb qui va discutir les sancions imposades per Barack Obama per la ciberintrusió, i que va mentir sobre això. Hi ha obertes diverses investigacions en comitès del Congrés. I tot i que Trump ha negat tenir coneixement de contactes de membres del seu equip o del seu cercle pròxim amb representants de Moscou, cada vegada n’hi ha més proves.

De moment, que se sàpiga, els de Flynn i Sessions, però segons publica avui 'USA Today' almenys dos membres més de l’equip de seguretat nacional de Trump quan era candidat, J. D. Gordon i Carter Page, també es van veure amb l’ambaixador de Moscou.

LES TROBADES AMB KISLYAK

Notícies relacionades

Una de les reunions de Sessions amb Kislyak revelades pel Post es va produir al juliol en una conferència als marges de la convenció republicana en què van participar 50 ambaixadors; l’altra, al setembre al seu despatx del Senat, on formava part del Comitè de Serveis Armats. Es desconeix de què es va parlar en aquestes trobades, i Sessions va insistir que no hi va haver converses sobre la campanya. «A la majoria d’aquests ambaixadors els agrada bastant fer safareig i estàvem en temporada de campanya, però no recordo converses polítiques específiques», va dir ahir sobre la trobada del setembre. Va explicar també que tenia records vagues de la conversa, però va assegurar que les coses es van posar tenses després que el diplomàtic rus, a qui va definir com «molt del vell estil soviètic», negués cap mala actuació de Rússia a Ucraïna i atribuís la situació al país «a tots els altres» menys Moscou.

Sessions insisteix que quan va negar contactes en la seva confirmació no va mentir i va donar una resposta «honesta i correcta», perquè es referia al fet que no va parlar de la campanya. I encara que pocs, fins i tot en el Partit Demòcrata, s’han atrevit a utilitzar el terme «perjuri» per definir el que va fer, sí que l’ha usat la líder de la minoria demòcrata a la Cambra baixa, Nancy Pelosi, qui com el seu homòleg al Senat, Chuck Schumer, ha demanat la dimissió del fiscal general.