Trump pretén eludir el 'Russiagate' acusant Obama d'espiar-lo abans de les eleccions

El president, en un atac sense precedents, insulta el seu predecessor i l'acusa sense proves de punxar-li el telèfon

Donald Trump

Donald Trump / AP / EVAN VUCCI

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Furiós per la reaparició del Russiagate, que qüestiona les accions de la seva campanya i la seva transparència, i desbocat com acostuma a mostrar-se a Twitter, però desmesurat fins a uns nivells inèdits, el president dels Estats Units, Donald Trump, va intensificar ahir l’atac contra Barack Obama. En una matinera diatriba a la xarxa social, Trump va acusar el seu predecessor, sense oferir cap prova, d’un fet tan greu com haver ordenat que se l’espiés punxant els seus telèfons a la Torre Trump a l’octubre, abans de les eleccions. Un portaveu de l’expresident va desmentir aquesta informació qualificant-la d’«absolutament falsa».

Trump, que un cap de setmana més està al seu club privat Mar-a-Lago, a Florida, no tan sols va comparar el presumpte espionatge amb Richard Nixon, el Watergate i la caça de bruixes del McCarthyisme, sinó que a més ha arribat al nivell dels insults personals, i ha definit Obama com un «paio dolent (o malalt)».

 

 

 

 

LA TÀCTICA DE SEMPRE, NOVA VIRULÈNCIA

La tàctica de Trump de fer servir la xarxa social per tractar de marcar l’actualitat informativa, desviar l’atenció d’assumptes que no li interessa que es vegin i llançar afirmacions que tenen escassa relació amb la veritat o són directament mentida no és nova, però el president no havia arribat mai tan lluny ni amb tanta virulència com aquesta vegada. I ni ell ni els seus ajudants van aclarir ahir si la gravíssima acusació està basada en informació oficial que els hagin facilitat les forces de l’ordre o els serveis d’intel·ligència, amb els quals manté una relació pèssima.

Aquesta falta de fonts va alimentar l’especulació que l’origen de la «inspiració» de Trump –que acostuma a tuitejar coses que ha vist en mitjans conservadors– hagi pogut ser un article de la web de la dreta radical Breitbart, al capdavant de la qual va estar el seu ara estrateg en cap, Steve Bannon. Aquest text, publicat divendres, feia referència a la intervenció a la ràdio (el dia anterior) del presentador conservador Mark Levin, que va acusar l’Administració d’Obama d’haver intentat donar «un cop secret» i esmentava, entre altres coses, que l’FBI va buscar a l’octubre el permís del tribunal especial per a assumptes d’espionatge (FISA) per punxar un servidor a la Torre Trump.

Segons informacions publicades just abans de les eleccions, l’FBI –que investigava les possibles connexions de membres de l’equip de Trump amb Rússia i que necessitava autorització del FISA a l’afectar la punxada a ciutadans nord-americans– va aconseguir a la tardor el permís després d’un intent frustrat al juny i després de detectar comunicacions entre el servidor i dos bancs russos. El que no se sap és quin resultat va tenir la investigació i no hi ha constància que l’ordre de demanar l’espionatge partís directament d’Obama. Tampoc se sap que l’espionatge afectés «telèfons», com diu Trump, ni que continués una vegada acabada la investigació, com va assegurar Levin a la ràdio.

RESPOSTA DE L’EXPRESIDENT

Notícies relacionades

La resposta d’Obama va arribar també ahir en forma d’un comunicat emès per Kevin Lewis, el seu portaveu, que afirma que «una regla cardinal de l’Administració d’Obama és que cap càrrec de la Casa Blanca va interferir mai amb cap investigació independent dirigida pel Departament de Justícia. Com a part d’aquesta pràctica –continua el text– ni el president Obama ni cap càrrec de la Casa Blanca van ordenar mai vigilar cap ciutadà dels EUA. Qualsevol suggeriment del contrari és absolutament fals».

Fonts de la Casa Blanca que van parlar de manera anònima amb 'The New York Times' i 'The Washington Post', van explicar que la decisió de Trump de llançar la seva diatriba havia enxampat per sorpresa el seu equip. Aquestes fonts també van revelar que divendres el president va esclatar contra part del seu personal, i en especial contra el principal assessor legal de la Casa Blanca, pel cas del seu fiscal general, Jeff Sessions, obligat a inhibir-se en qualsevol investigació relacionada amb la seva campanya i Rússia.