La intel·ligència rebutja les acusacions de Trump contra Obama

El director de l'FBI va demanar a Justícia que desmentís les suposades escoltes al llavors candidat republicà

 

  / REUTERS / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En una dinàmica que es repeteix des que va arribar a la presidència, Donald Trump es torna a quedar sol després de llançar una altra de les seves explosives acusacions. El cap de setmana passat, el president dels EUA va acusar el seu predecessor, Barack Obama, de punxar-li els telèfons en la recta final de la campanya, un suposat estratagema que va equiparar al «mccarthysme» i a l’escàndol del Watergate que va acabar amb la presidència de Nixon. Però com va fer al seu dia al dir que milions de persones van votar de manera fraudulenta en les passades eleccions, Trump no va aportar cap prova. Des d’aleshores, els caps de la intel·ligència han sortit al pas per negar les afirmacions del president i en el seu partit abunda l’escepticisme. Tot apunta que l’emperador torna a anar despullat.

Després que el portaveu d’Obama desmentís la informació, qui va ser el seu director nacional d’Intel·ligència (DNI), James Clapper, va aparèixer a la televisió per refutar les acusacions de Trump. «No hi va haver cap activitat d’escoltes contra el president, president electe en aquella època, ni tampoc quan era candidat», va dir en una entrevista diumenge. Al cor s’hi va sumar el director de l’FBI, James Comey. El cap de setmana, segons diversos mitjans nord-americans, Comey va demanar al Departament de Justícia que sortís al pas per desmentir unes acusacions que considera falses. El ministeri que dirigeix ara el fiscal general Jeff Sessions, un dels assessors més pròxims a Trump, es va negar a fer-ho.

EXPLICACIONS CONTRADICTÒRIES

L’Administració Trump ha ofert explicacions contradictòries sobre l’origen de les acusacions del president. Un dels seus portaveus va dir diumenge que es recolzava en les informacions publicades sobre el tema per «nombrosos mitjans de comunicació», en al·lusió al que van dir diversos locutors radiofònics com Marc Levin o la web de la dreta radical, Breitbart. Però ahir, la consellera del president Kellyanne Conway va suggerir que Trump té informació privilegiada amb què ningú més compta. «Ell és el president dels EUA. Té una informació i una intel·ligència que la resta de nosaltres no tenim».

Aquest nou capítol de l’embolic amb les agències d’intel·ligència, que estan investigant els contactes de la campanya de Trump amb Rússia, només ha servit per aprofundir les sospites que envolten el president i el seu entorn. Perquè si fos cert el que ha dit Trump, hi hauria la possibilitat que l’FBI hagués obtingut una ordre judicial per posar en marxa les escoltes després de constatar indicis de delicte en les comunicacions amb el Kremlin. Aquesta és l’única fórmula que hi ha per fer-ho legalment, com ha destacat el senador republicà Lindsey Graham.

Notícies relacionades

«Seria molt preocupant si, de fet, l'Administració d'Obama hagués obtingut legalment una ordre judicial per investigar les activitats de campanya de Trump amb un govern estranger», va dir Graham en una entrevista. El president té per llei autoritat per desclassificar qualsevol informació que consideri oportuna, però Trump, a qui li serviria per demostrar les seves acusacions, no ho ha fet. 

Coneix a través de Facebook les últimes notícies de Trump