LA UNIÓ, EN UN DILEMA
El polonès Tusk reelegit president de la UE malgrat el rebuig de Polònia
El Govern polonès perd la batalla política al Consell Europeu per impedir la renovació
Els altres 27 Estats membres recolzen sense fissures la continuïtat de l'actual dirigent europeu
/
El polonès Donald Tusk seguirà sent fins a finals del 2019 president del Consell Europeu. Així ho han decidit aquesta tarda els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea per àmplia majoria -27 contra 1- malgrat el boicot de Polònia per impedir la seva renovació per dos anys i mig més. El Govern que dirigeix Beata Szydlo, però lidera a l'ombra el president del partit ultranacionalista Llibertat i Justícia (PS) Jaroslaw Kazynski, s'ha quedat aquest dijous sol i completament aïllat. "Agraït per la confiança i la valoració positiva del Consell Europeu. Faré tot el possible per millorar la UE", ha promès Tusk després de la seva confirmació.
Szydlo, segons fonts del Consell, ha pres la paraula a l'inici de la reunió per explicar els motius del seu rebuig però les seves explicacions, com era d'esperar, no han convençut a ningú. Ni el seu veí, el sempre polèmic primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ni la díscola premier britànica, Theresa May, en procés de sortida de la Unió Europea. "Res hauria de decidir-se sense el nostre consentiment. Seria bo recordar aquest principi important en la construcció de la nostra comunitat. Per Polònia és obvi que no es pot comerciar amb els principis i no hi pot haver un acord sobre el nomenament del president del Consell Europeu sense el consentiment del país del qual procedeix”, advertia a l'arribar la polonesa, minuts abans de mantenir una trobada bilateral amb la cancellera alemanya Angela Merkel.
El seu ministre d'exteriors, Witold Waszczyowski, va deixar clar aquest dijous que Varsòvia farà l'impossible per impedir el vot i la reelecció de Tusk però els líders dels 27 han fet pinya sense fissures. Des de la mateixa Merkel -a la família política del la qual pertany Tusk- fins als liberals o els socialistes. "Sempre ha sigut un president just amb un ull a la pilota. En moments molt turbulents ha mantingut el cap fred i sempre ha posat la solució al davant del problema”, valorava el primer ministre holandès, Mark Rutte, que s'ha entrevistat bilateralment amb Mariano Rajoy.
"Suport a Tusk per raons de continuïtat, coherència i estabilitat. Considero que és el candidat obvi. No veig com un país pot bloquejar una solució recolzada per tots els altres. En el moment en què estem, amb una Europa que ha de reafirmar la seva unitat, ferma davant les pressions, hi ha raons per confirmar aquí la nominació de Donald Tusk", proclamava el socialista francès, François Hollande.
No ha sigut l'únic que ha alertat de les maniobres polítiques internes del Govern polonès. "No tenim problemes amb ell i no volem convertir-nos en ostatges de la política nacional dintre de Polònia. Sembla més aviat una guerra de trons", criticava la presidenta lituana Dalia Gribauskaite tan directa com sol ser habitual poc abans de felicitar-se. El cert és que el mandat de Tusk no expira fins al pròxim 31 de maig i encara que res obligava els caps d'Estat i de Govern dels 28 a adoptar durant aquest Consell Europeu una decisió la voluntat ha sigut tancar aquest assumpte ara.
LES ACUSACIONS DE VARSÒVIA
Aquest dimecres es va fer pública la carta que la primera ministra polonesa ha enviat a la resta de col·legues europeus enumerant una sèrie de raons per les quals no volien Tusk al capdavant de la UE. Per començar perquè creuen que ha sobrepassat “els seus poders europeus” i ha utilitzat “la seva autoritat com a cap del Consell Europeu per intervenir en qüestions nacionals internes”. És més, entenen que no ha sigut ni neutral ni imparcial perquè ha recolzat decisions perjudicials per a Polònia.
Notícies relacionadesArguments suficients, segons Polònia, per oposar-se i presentar un candidat alternatiu: l'eurodiputat Jacek Saryusz-Wolski. Fins dissabte passat, el citat polític estava a les files del partit Plataforma cívica en què milita el seu compatriota Donald Tusk. Però així que ha acceptat la candidatura del PiS fue expulsat lo que le ha desposseït de rebot de la vicepresidència del Parlament Europeu -que ocupava fins al dilluns- i també de la seva pertinença al PPE. Polònia pretendia que fos convidat aquesta tarda a la cimera però Malta, que ocupa la presidència rotatòria de la UE aquest semestre, va rebutjar dimecres aquesta possibilitat.
Encara que "no és res excepcional" que els nomenaments puguin determinar-se en una votació i no per consens -així va ser la de Jean-Claude Juncker- la decisió de Polònia per rebutjar un candidat que compta amb l'aval majoritari ha sorprès els Estats membres que han assistit atònits a una batalla interna que neix de la ràbia personal de Kazynski amb Tusk. “Jo no soc responsable del xoc. Sé quin és el meu paper com a president del Consell Europeu. Soc i seré imparcial políticament neutral amb tots els Estats membres. He mirat de ser-ho i crec que ho he aconseguit” però “al mateix temps soc responsable de defensar els valors europeus", advertia dimecres Tusk. “Jo no soc qui ha d'avaluar el meu mandat. És cosa dels líders europeus. Estic preparat per a aquest judici”, assegurava. Davant el resultat l'examen l'ha aprovat amb excel·lent.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació