L'ESCÀNDOL DE LA 'RASPUTINA'

El Constitucional destitueix la presidenta de Corea del Sud

Dos morts en una onada de protestes per la decisió que ratifica la que va prendre el Parlament contra Park Geun-hye

Milers de persones han ocupat la capital per donar suport o protestar contra la coneguda com a ’Rasputina’. / periodico

Milers de persones han ocupat la capital per donar suport o protestar contra la coneguda com a ’Rasputina’.
Protesters supporting South Korean President Park Geun-hye scuffle with riot policemen near the Constitutional Court in Seoul, South Korea, March 10, 2017. Mandatory credit Yonhap via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. SOUTH KOREA OUT. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.     TPX IMAGES OF THE DAY
corea4
korea2
korea1

/

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

El Tribunal Constitucional de Corea del Sud ha expulsat aquest divendres de la presidència del país Park Geun-hye al ratificar l''impeachment' acordat pel Parlament. Era el previsible colofó al pitjor escàndol de corrupció que es recorda al país. Park no exercia des que les seves atribucions van ser congelades al desembre i el Parlament va nomenar un substitut temporal. La sentència ha provocat una onada de violentes protestes i enfrontaments entre la policia i partidaris de la presidenta a Seül que han causat almenys dos morts. Una de les víctimes és un home de 72 anys que va morir de camí a l'hospital a causa de les ferides que va patir al cap, segons les forces de seguretat. El segon mort és un home de 60 anys a qui els serveis sanitaris van trobar inconscient a prop del tribunal. La policia assegura que hi ha dos ferits més, mentre que els organitzadors de la marxa pro-Park asseguren que almenys vuit manifestants han patit lesions.

La decisió del TC força la presidenta a l'humiliant abandó de la Casa Blava, la residència presidencial. Park, privada ja d'immunitat, ara haurà de respondre d'un variat menú de delictes, entre ells els d'extorsió, abús de poder, corrupció i nepotisme. El veredicte ha sigut anunciat aquest matí per televisió mentre una massiva presència policial vigilava crítics i defensors de Park davant la seu judicial. La unanimitat dels vuit jutges i la lletra de la sentència descarten els dubtes. Park "va menystenir l'esperit democràtic", les seves accions "van trair la confiança del poble" i "suposen una greu violació de la llei que no pot ser tolerada", subratlla la sentència.

Cap president havia sigut destituït a Corea del Sud des de la instauració de la democràcia el 1987 malgrat que els escàndols de corrupció mai han faltat en la política nacional. S'espera que la decisió torni certa normalitat a un país convulsionat i un Govern paralitzat. Park havia mostrat una insensata devoció per la butaca mentre s'acumulaven els indicis delictius, el seu índex d'acceptació s'enfonsava en el 4% i milions de ciutadans demanaven al carrer la seva dimissió. La ja expresidenta va demanar disculpes pels efectes de les seves decisions però sempre va negar les acusacions. Ara Seül disposa de dos mesos per elegir un nou president que haurà de lidiar amb assumptes molt delicats com el desplegament de l'escut antimíssils dels EUA que enerva la Xina.

L'ESCÀNDOL DE LA 'RASPUTINA'

L'escàndol va néixer en les revelacions que Park havia conspirat amb Choi Soon-sil, una vella i tèrbola amiga coneguda com 'la Rasputina', perquè les grans corporacions nacionals donessin quantitats milionàries a fundacions presumptament sense ànim de lucre. Fins a 70 milions de dòlars van arribar a les arques d'aquests fons controlats per Choi, segons les investigacions. El país va escoltar estupefacte que Choi, sense càrrec ni oficina oficial, intervenia i supervisava les polítiques més sensibles, des de les econòmiques fins a les relacionades amb Corea del Nord.

El tribunal li ha criticat en la seva sentència aquesta falta de transparència: "Park va amagar completament les intromissions en assumptes d'Estat de Choi, va negar les sospites quan van emergir i fins i tot va criticar els que denunciaven".

El cas suggereix que la corrupció havia arribat a capes molt profundes. Els fons de pensions, les principals companyies del país i fins i tot rutilants esportistes i artistes han quedat exposats. Ara l'atenció es desviarà cap a Lee Jae-yon g, president en funcions de Samsung, que està sent jutjat per suborns i corrupció. El cas revela aquest cabdell d'interessos entre el poder polític i les grans corporacions que han vertebrat l'efervescent economia sud-coreana.

BIOGRAFIA APASSIONANT

Notícies relacionades

L'impeachment és el digne colofó a una intensa i apassionant biografia. Park, de 65 anys, va ser la primera dona que arribava a la presidència en un país masclista. És filla de Park Chung-hee, el controvertit dictador que durant dues dècades va portar el timó nacional. La societat encara discuteix avui si va pesar més la seva miraculosa recuperació econòmica o el seu menyspreu als drets humans i a llibertats bàsiques. La mare de Park va morir en un atemptat dirigit al seu marit. Cinc anys després també va ser assassinat el dictador.

En aquells dies en què la jove Park estava devastada per la pèrdua dels seus pares va néixer la relació amb un xaman i líder d'una secta. Els vincles es van mantenir fins a la seva mort. La seva filla, Choi, ocupa l'epicentre de l'embolic que ha desembocat en l''impeachment'. Molts creun que Choi exercia una influència destructiva en l'expresidenta i que el país estava regit a l'ombra per ella i els seus sequaços. Els xamans a Corea del Sud han protestat aquests dies per la mala imatge que el cas dona al seu gremi.