TENSIÓ ENTRE LA HAIA I ANKARA
La crisi diplomàtica amb Turquia irromp en la campanya electoral d'Holanda
L'intercanvi d'acusacions atia el foc islamòfob dos dies abans de les eleccions generals dels Països Baixos en què l'ultradretà Geert Wilders va segon als sondejos
Diversos països europeus prohibeixen discursos a favor del referèndum que donaria més poder al president. /
Aquest dimecres, els Països Baixos celebraran les eleccions més mediàtiques de la seva història moderna. Després de la victòria del 'brexit' i l’elecció de Donald Trump a l’altre costat de l’Atlàntic, tota l’atenció internacional se centra ara en Geert Wilders, líder dels populistes islamòfobs neerlandesos, que trepitja els talons al primer ministre liberal conservador Mark Rutte. Per si amb aquesta tensió no n’hi hagués prou, el país ha vist com quan només falten dos dies per als comicis Turquia ha entrat de ple en la seva campanya electoral.
Després d’esquivar la negació d’Alemanya de fer un míting a favor del referèndum turc de l’abril que ve amb el qual el president Recep Tayyip Erdogan vol blindar el seu poder, la Haia va denegar dissabte l’aterratge de l’avió del ministre d’Afers Estrangers, Mevlut Çavusoglu, i va impedir a la ministra de Família, Fàtima Betul Sayan Kaya, entrar al consolat del seu país a Rotterdam. Rutte, que va reaccionar a l’auge de Wilders adoptant una versió descafeïnada del seu discurs de mà dura contra els immigrants musulmans, va al·legar que així es volia evitar problemes d’«ordre públic i seguretat», encara que molts hi veuen una decisió política electoral.
La brusquedat d’Ankara i les acusacions d’Erdogan que Holanda és un país «feixista» és un regal que Wilders ha rebut amb els braços oberts. «Aquest és el resultat de tenir les fronteres obertes i permetre la immigració massiva. Els que recolzen Erdogan que se’n vagin i no tornin. No formen part de nosaltres», va exclamar. La batalla campal que es va viure dissabte a la nit a Rotterdam entre la policia i turcs molestos atia encara més el foc del qual se serveix la ultradreta.
FRAGMENTACIÓ POLÍTICA ÚNICA
La col·lisió diplomàtica amb Turquia ha entelat el tram final d’una campanya en la qual es calibrarà l’assalt d’una altra força ultra en un referent progressista europeu com els Països Baixos. Més enllà d’un enrenou mediàtic i social que evidencia que tant Ankara com la Haia han prioritzat els seus interessos electorals a les seves relacions bilaterals, a Wilders li serà impossible governar.
🇳🇱 #Netherlands | Peil.nl poll: Six biggest parties within a margin of 6 pphttps://t.co/YMfhJkpCVl#tk2017 #tk17 #15maart pic.twitter.com/lcuLuYzcMl
— Electograph 📊 (@Electograph) 12 de marzo de 2017
Això ho explica la complexa fragmentació política del país. Aquest dimecres que ve, fins a 28 partits competiran per repartir-se els 150 escons del Parlament. Dels 13 o 14 que es calcula que poden entrar, les formacions majoritàries han assegurat que no negociaran amb Wilders, fent d’aquesta manera un cordó sanitari que impossibilitarà la participació directa de la ultradreta al futur govern.
La formació d’un executiu serà una tasca especialment àrdua. La forta caiguda dels conservadors (VVD) i la debacle dels laboristes (PvdA), els dos socis de coalició, i l’auge de cristianodemòcrates (CDA), verds (GL) i esquerra (D66) acabarà resultant en un complicat joc d’equilibris entre cinc o més formacions per sumar una majoria de 76 escons que doni estabilitat política. Segons els sondejos, cap partit tindrà més del 20% dels vots, mentre que fins a sis estan per sobre del 10%, una cosa única a Europa.
Países Bajos es el único país europeo donde ningún partido alcanza el 20% en los sondeos vía @carlesplb pic.twitter.com/13J4fN7fvP
— Politibot (@politibot) 12 de marzo de 2017
VICTÒRIA RETÒRICA DE LA ULTRADRETA
Notícies relacionadesMalgrat que Wilders no serà primer ministre, el seu impacte dins i fora del país serà transcendental. Des de mitjans del 2015 fins al febrer d’aquest any , el PVV es va mantenir pràcticament sempre com la força més popular d’Holanda, forçant l’oposició a virar a la dreta. Rutte va escenificar aquesta mimetització del discurs especialment les últimes setmanes, quan intentant consolidar la seva primera posició i robar el vot racista va escriure una carta pública exigint a les minories del país que s’integressin o que «se n’anessin». «Si no t’agrada com es viu aquí, ves-te’n del país, ves-te’n. És una elecció que pots fer», afirmava.
Per improbable que sigui, la victòria de Wilders suposaria un estímul per als nacionalismes conservadors de França i Alemanya, que encaren eleccions també aquest any. Les enquestes ja han fallat abans. Guanyi o sigui segon, l’impacte del seu discurs incendiari ja és un fet. Wilders no passejarà pels despatxos del govern però marcarà l’agenda del país. Empès per la creixent influència racista, el VVD ja ha proposat la prohibició total del burca. El pròxim pas a la seva llista és tancar mesquites i segellar fronteres. Aquesta serà la seva victòria.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034