Turquia prohibeix tornar al país a l'ambaixador d'Holanda

Ankara carrega contra Merkel i amenaça una altra vegada de trencar l'acord migratori amb Brussel·les

lpedragosa37641723 rotterdam  roterdam170312195109

lpedragosa37641723 rotterdam roterdam170312195109 / DYLAN MARTINEZ

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Turquia ha passat de les amenaces sense concretar a prendre mesures rran de la seva picabaralla diplomàtica amb els Països Baixos. El viceprimer ministre turc, Numan Kurtulmus, ha anunciat a última hora d'aquest dilluns que Ankara ha decidit “parar tot diàleg polític d'alt nivell” amb l'Haia.

«Hem decidit no permetre vols diplomàtics neerlandesos amb destí a Turquia», va afegir Kurtulmus després de la reunió setmanal del Consell de Ministres. La següent mesura es deriva d’aquesta, ja que l’ambaixador d’Holanda a Turquia, Kees Cornelis van Rij, és fora del país eurasiàtic en aquests moments: «El Consell de Ministres ha decidit prohibir a l’ambaixador holandès tornar a Turquia», va dir el viceprimer ministre.

    

Fins aquí les accions concretes, encara que els insults, les rebequeries i les amenaces en resposta a la prohibició de l’assistència de dos ministres turcs a un míting a Rotterdam dissabte van continuar entre altres membres del Govern turc, a més a més del mateix cap de l’Estat, Recep Tayyip Erdogan. El mandatari va criticar durament la cancellera alemanya, Angela Merkel. «¡Merkel! ¡Avergonyeix-te! Recolza si vols Holanda. Estàs recolzant terroristes», va afirmar Erdogan, «immers en la campanya pel 'sí' en el referèndum per a una reforma constitucional que augmentaria els seus poders executius. «La cancellera no té intenció de participar en un concurs de provocacions», va indicar un portaveu de Merkel, després de qualificar d’«aberrants» les acusacions del president turc. 

  

 Per la seva part, el ministre turc per a la Unió Europea, Omer Celik, va tornar a la recurrent amenaça de trencar el pacte antimigratori entre Brussel·les i Ankara i deixar travessar cap a Europa els refugiats que així ho desitgin.

  

 Holanda també està en campanya, i l’islam i la crisi diplomàtica amb Turquia van encendre l’últim debat entre el primer ministre, el conservador Mark Rutte, i el líder de la ultradreta, Geert Wilders, conscients que les enquestes auguren uns resultats molt disputats. «Aquesta és la diferència entre fer tuits i saber governar», va deixar anar Rutte després que Wilders assegurés que ell expulsaria l’ambaixador turc.

El primer ministre va assegurar que les respostes de la ultradreta als complexos reptes que afronta el país són «mentida». Així, Rutte va remarcar que el pacte de la UE amb Turquia ha permès limitar l’arribada de refugiats i ha criticat la proposta de tancar les fronteres i prohibir l’Alcorà. «Ningú en aquest país creu ja en vostè», va respondre Wilders.

Notícies relacionades

  

 Al llarg de la jornada, s’havien succeït les crides a la distensió. «Encoratjo els aliats que mostrin respecte mutu i que tinguin calma i un enfocament mesurat que contribueixi a rebaixar les tensions», va demanar el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. La Comissió Europa també va demanar calma i va sol·licitar al Govern d’Erdogan que «s’abstingui» de «declaracions o accions excessives». Sense gaire èxit.