POLÈMICA A BRUSSEL·LES
Dijsselbloem lamenta si ha ofès algú però no dimiteix
La revolta política obliga el president de l'Eurogrup a donar explicacions pels seus greuges als països del sud
El dilluns va declarar que no podia ser que es gastessin tots els diners en copes i dones i que després demanessin ajuda
Al socialdemòcrata Jeroen Dijsselbloem, ministre de Finances holandès en funcions i president de l’Eurogrup, li ha calgut una bona estirada d’orelles política per sortir a la palestra i lamentar les seves ofenses de dilluns als països del sud, dels quals va dir que «no poden gastar-se tots els diners en copes i dones i després demanar ajuda». Unes paraules que van generar una empipada monumental al més alt nivell polític i nombroses peticions de dimissió. El primer ministre de Portugal, el socialista Antonio Costa, va demanar ahir el seu cap i l’holandès es va veure obligat a lamentar les seves ofenses. Això sí, no dimiteix.
«Lamento si he ofès algú amb les meves declaracions. Van ser directes i poden ser explicades per l’estricta cultura calvinista holandesa, la franquesa holandesa», va respondre. «Entenc que això no sigui sempre ben entès i apreciat en altres llocs d’Europa. És una lliçó que aprenc», però «crec que soc apreciat per mantenir el meu propi estil», que «he de ser estricte en ocasions» però «no tinc intenció de dimitir», va acabar, assegurant que les seves paraules havien sigut malinterpretades, que quan va dir el que va dir al Frankfurter Allgemeine Zeitung es referia a això: «Jo no podria esperar si em gastes els diners d’una forma equivocada pogués demanar després suport financer».
La revolta política va arribar a cotes inesperades quan Portugal va demanar oficialment la seva dimissió. «Europa només serà creïble com a projecte comú el dia que Dijsselbloem deixi de presidir l’Eurogrup i es disculpi davant de tots els països i persones a les quals ha ofès profundament amb les seves paraules», va exigir Costa. El seu ministre d’Exteriors, Augusto Santos Silva, va afegir que la forma d’expressar-se de Dijsselbloem «no és apropiada per a un ministre de Finances» i que l’holandès «no està en posició de seguir com a president d’Eurogrup».
RENZI SE SUMA ALS RETRETS
Però aquestes «desafortunades paraules», tal com les va qualificar el ministre espanyol Luis de Guindos, també van causar un enrenou particular a Itàlia, un altre país governat per socialistes. «Com més aviat se’n vagi millor», va reclamar l’ex primer ministre Matteo Renzi, que opina que no només hauria d’haver callat i deixat les «bromes estúpides» a banda sinó que hauria de dimitir: «Crec que Dijsselbloem, que tot i que no se n’ha adonat també pertany al Partit Socialista Europeu, no mereix ocupar el càrrec que ocupa. Com més aviat dimiteixi millor. Si no per ell, per la credibilitat de les institucions europees», va dir Renzi, que li va demanar que si volia ofendre Itàlia ho fes en un bar sota de casa seva i no des del seu càrrec de president de l’Eurogrup.
Però si hi ha un lloc on les crítiques van córrer com la pólvora va ser Brussel·les. «Jo no ho hauria dit. Crec que està malament», va dir la comissària de Competència, la liberal danesa Margrethe Vestager.
Notícies relacionadesDijsselbloem va sortir dilluns de la reunió de ministres de l’Eurozona relativament tranquil i amb la carrera per la seva successió bastant controlada. El seu mandat no expira fins al 2018 i ell, tot i la debacle electoral del partit socialista (PvdA) en les eleccions del 15 de març, vol seguir al càrrec encara que deixi de ser ministre a Holanda. Dimarts les tornes van canviar. Van ser molts els eurodiputats –del PP, PSE, IU i ICV– que van saltar en tromba demanant-li explicacions a la comissió d’afers econòmics. A preguntes d’Ernest Urtasun, Dijsselbloem no només es va negar a retractar-se sinó que es va reafirmar.
Caldrà veure si tot plegat acabarà per fer-lo dimitir, encara que no sembla probable. El Govern alemany va fer pinya al voltant de l’holandès i va rebaixar la polèmica. Va recomanar llegir tota l’entrevista i va assegurar que mentre l’actual Govern segueixi hi haurà un president de l’Eurogrup funcionant plenament.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"