El Parlament d'Escòcia aprova demanar a Londres un segon referèndum d'independència
Els diputats insten Sturgeon a sol·licitar la celebració d'aquesta consulta
Un dia abans que el Regne Unit demani oficialment la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Escòcia ha fet el primer pas cap a la celebració d'un segon referèndum d'independència. El parlament autònom de Holyrood a Edimburg ha aprovat aquest dimarts a la tarda una moció atorgant a la ministra principal, Nicola Sturgeon, el mandat per sol·licitar al govern britànic la convocatòria d'un referèndum d'independència per a Escòcia. La petició ha sigut aprovada per 69 vots del Partit Nacional Escocès, que lidera Sturgeon, i els Verds, davant els 59 vots de conservadors, laboristes i liberals demòcrates, que s'oposen a la convocatòria.
El resultat és un important maldecap per a la primera ministra conservadora, Theresa May, que ha estat advertint que bloquejarà el referèndum fins que s'acabin les negociacions del ‘brexit’ amb Brussel·les. Però Sturgeon la va tornar a desafiar quan va anunciar que a l'abril respondrà al Govern britànic, si continua paralitzant la convocatòria. “Espero que el Govern britànic respecti la decisió d'aquest parlament”, ha assenyalat en la seva al·locució a la Cambra, poc abans de la votació. “Si és així, iniciaré les discussions de bona fe i amb desig de compromís. Ara bé, si es decideix el contrari, retornaré a aquest parlament després del recés de Setmana Santa i anunciaré els passos que farà el govern escocès per fer avançar la decisió del parlament”.
ENTRE EL 2018 I EL 2019
Després de la votació de dimarts, Sturgeon enviarà una carta a la residència oficial de May, al 10 de Downing Street, demanant un altre referèndum. Si May hi donés llum verda, li correspondria al parlament de Westminster pronunciar-s'hi i decidir en votació si atorga a l'executiu escocès els poders per posar en marxa aquesta nova cita a les urnes. Però la resposta de May serà que no està disposada a parlar de l'assumpte per ara, com va deixar molt clar en la seva tensa reunió amb Sturgeon dilluns a Glasgow. En aquella reunió, May hauria assegurat, segons la líder escocesa, que el govern britànic tindrà clars els termes de la sortida de la UE i les línies generals de la seva nova relació amb Europa en 18 mesos. Aquest termini és compatible amb la celebració del referèndum que Sturgeon vol celebrar entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019. “Crec que serà difícil mantenir una oposició racional al referèndum, si es compleix el calendari que ella mateixa ha estipulat”, va declarar Sturgeon.
Notícies relacionadesEl govern britànic no es pot permetre divisions internes. A partir d'ara -o més aviat com ja ha anat passat des de l'estiu- estarà totalment absort i bolcat en l'enorme negociació que arrenca ara amb els 27 països de la UE. May ha deixat clar que “no és el moment” d'embarcar-se en una campanya independentista. Sturgeon ha suggerit que podria acceptar l'ajornament, que segons John Curtice, professor de ciències polítiques de la universitat escocesa de Strathyde, li convé. “El camp del ‘sí’ encara ha de guanyar terreny. Ha de tenir temps per defensar la seva causa i això és el que pot voler en el fons”, ha declarat al diari 'The Times'.
"MANDAT DEMOCRÀTIC"
En el debat al parlament de Holyrood, ajornat dimecres passat a causa de l'atemptat a Londres, la ministra principal va defensar que la rotunda victòria de l'SNP en les eleccions del 2016 fa indiscutible el seu mandat democràtic per convocar el nou referèndum. En el programa electoral, l'SNP es va comprometre a plantejar-lo si es forçava Escòcia a deixar la UE, com va passar al juny, quan els escocesos van votar a favor de la permanència (62%), però els britànics en el seu conjunt van recolzar el ‘brexit’ (52%). Això, segons Sturgeon, la “força” a llançar el procés. ”Suggerir que una clara victòria basada en el compromís estipulat en el nostre programa i una majoria al parlament sobre el tema no atorga el mandat, em fa preguntar: ¿Què l'atorga?”, va afirmar. Però els partits escocesos de l'oposició sostenen que, excepte els nacionalistes, la resta dels ciutadans no té gaires ganes d'una altra consulta. Segons els sondejos, l'opinió pública escocesa està dividida al 50% sobre un nou referèndum.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034