El Regne Unit i la UE engeguen el 'brexit': sense marxa enrere i a males

El procés de sortida del Regne Unit inaugura una nova etapa d'incertesa

"No hi ha raons per fingir que és un dia feliç", diu el president de la UE, Donald Tusk

Els 27 volen que el Regne Unit pagui 60.000 milions d’euros per la sortida del bloc. / ALTES VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El brexit ja està en marxa i no arrenca pas amb bon peu. Londressegons la carta que ha activat el procés de sortida del Regne Unit de la UE, insisteix a negociar en paral·lel l'acord de divorci i els termes de la futura relació. Una línia vermella infranquejable per als 27, que han deixat clar en aquest "dia trist per a Europa" que primer s'haurà de pactar la desconnexió i només després començar a negociar com serà la futura vinculació. Tot apunta a un xoc de trens i a un divorci amarg i difícil.

“Les negociacions han d'aclarir primer com ens desfarem dels vincles actuals i només quan aquesta qüestió hagi sigut aclarida podrem començar a parlar de la nostra futura relació”, ha avisat des de Berlín la cancellera alemanya, Angela Merkel. “Serà dolorós”, ha augurat el president francès, François Hollande, que veu factible un acord comercial però tan sols tan bon punt es consumi el divorci.

La data de sortida, en tot cas, ja està marcada en vermell en el calendari europeu: 29 de març del 2019, si no és que les dues parts decideixen unànimement seguir negociant més enllà dels dos anys de termini previstos en el tractat. El compte enrere ha arrencat amb l'entrega en mà al president del Consell Europeu, Donald Tusk --ho ha fet l'ambaixador britànic Tim Barrow sense gaire parafernàlia però amb una foto que passarà a la història--, de la missiva que anuncia oficialment l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que regula la sortida d'un Estat membre del club.

UN COP DE PORTA HISTÒRIC

“És un moment històric i no hi ha marxa enrere. La Gran Bretanya se'n va de la Unió Europea”, ha proclamat la primera ministra britànica, Theresa May. Mai en les més de sis dècades d'història europea, celebrades amb tots els ets i uts el 25 de març passat a Roma, un Estat membre havia donat un cop de porta així.

Encara que les diverses crisis de l'última dècada han anat esquerdant la unitat europea en àmbits com l'economia o la immigració, la decisió britànica situa la Unió Europea en un terreny absolutament desconegut i envoltada de molta incertesa en un moment d'extrema fragilitat, amb un discurs populista i euroescèptic que cada vegada cala amb més força en molts països europeus.

OBJECTIU: MINIMITZAR DANYS

“No hi ha raons per fingir que aquest és un bon dia. Ni a Brussel·les, ni a Londres. No faré veure que estic content” però “paradoxalment” el 'brexit' ja ha portat una cosa positiva. “Ens ha fet, a la comunitat dels 27, més compromesos i units que abans”, ha dit recalcant la prioritat de “minimitzar” el cost per als ciutadans de la UE, les empreses i els estats membres.

“No hi ha res a guanyar en aquest procés, i em refereixo, a les dues parts. En essència, això és (un exercici de) control de danys”, ha valorat Tusk amb gest seriós. Encara que May ha insistit en diverses ocasions que s'estima més no arribar a cap acord abans que a un mal acord, aquest dimecres ha apostat per donar certeses com més aviat millor. “Afrontarem aquestes converses de manera constructiva”, han respost els 27.

DIRECTRIUS DIVENDRES

El següent pas serà aquest divendres. Tusk enviarà a les 27 capitals europees l'esborrany de directrius que hauran d'avalar els líders de la UE en una cimera extraordinària que se celebrarà el 29 d'abril. Es tracta d'una primera guia de negociació --a la tardor en podria arribar una segona versió-- que servirà per acotar el mandat del negociador de la UE per al 'brexit', Michel Barnier.

Notícies relacionades

La idea és limitar-lo al contracte de divorci i deixar fora la futura relació amb tres assumptes prioritaris: els drets dels ciutadans, la factura del 'brexit' i el problema de la frontera entre Irlanda i Irlanda del nord.

Encara que l'Eurocambra no forma part directa de la negociació sí que hi té molt a dir --haurà d'aprovar l'acord final-- i aquest dimecres ha presentat una resolució recolzada per quatre dels grups --PPE, PSE, ALDE i Verds-- en què subratllen que el primer a resoldre han de ser els drets dels ciutadans (europeus al Regne Unit i britànics a la UE) i que després dels dos anys de negociació del divorci en caldran tres més per negociar un acord comercial transitori.