L'Ambaixada d'Espanya activa una 'finestreta única' per resoldre dubtes sobre el 'brexit' dels espanyols que viuen al Regne Unit

2
Es llegeix en minuts

L'Ambaixada d'Espanya a Londres ha activat aquest dimecres, el mateix dia de l'activació del 'brexit'un servei específic per atendre i resoldre els dubtes dels ciutadans que resideixen al Regne Unit o sospesen establir-s'hi per estudiar o treballar.

Un total de 131.335 espanyols figuren inscrits als consolats d'Espanya al Regne Unit (110.838 al Consolat General de Londres, i 20.497, al d'Edimburg), segons les últimes dades del Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació. No obstant, és probable que el nombre real sigui més elevat, ja que és habitual que hi hagi gent que no s'inscrigui al consolat encara que visqui de forma permanent al país.

Per encàrrec exprés de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, el nou ambaixador a Londres, Carlos Bastarreche, ha organitzat un sistema per centralitzar els dubtes dels ciutadans als quals afectarà el 'brexit' i que tenen nombroses inquietuds al desconèixer com acabarà una negociació entre la UE i Londres que ni tan sols ha començat.

Aquestes dues adreces de correu electrònic, emb.londres.brexit@maec.es i brexitventanillaresidentes@maec.es, funcionen des d'aquest dimecres com a "punt únic d'entrada i sortida" de totes les consultes sobre les conseqüències del 'brexit' per als residents espanyols o els seus familiars, ha informat en un comunicat el Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació.

La majoria dels dubtes rebuts fins ara tenen a veure amb l'obtenció de la residència, però des de l'Ambaixada també poden aclarir qüestions sobre com pot afectar el 'brexit' a l'hora de rebre assistència sanitària al Regne Unit, o els seus efectes en les pensions i altres prestacions socials.

¿SERÀ MÉS CAR ESTUDIAR AL REGNE UNIT?

El 'brexit' també ha generat incertesa en el col·lectiu d'estudiants al Regne Unit o en aquells que pensaven completar la seva formació en aquest país. I és que hi ha notables diferències entre les taxes que en l'actualitat paguen els ciutadans comunitaris al Regne Unit i les que paguen els ciutadans extracomunitaris, molt més cares.

També han sorgit molts dubtes respecte al futur de programes i beques de tipus científic o sobre les conseqüències fiscals i de tipus impositiu que el 'brexit' tindrà per a particulars.

Segons el tipus de dubte que sigui, la consulta rebuda per correu electrònic s'encarregarà al departament o conselleria corresponent per a la seva resposta.

Notícies relacionades

L'objectiu de l'Ambaixada és que el 3 d'abril aquest servei d'atenció al ciutadà estigui plenament operatiu, expliquen a Europa Press fonts diplomàtiques.

Aquest servei de 'finestreta única virtual' no brindarà assistència consular, una tasca que seguiran assumint els Consolats Generals a Londres i Edimburg, amb què es mantindrà en permanent contacte per donar resposta a aquelles inquietuds que, encara que motivades per les conseqüències del 'brexit', puguin tenir també un perfil consular.