la sortida del regne unit de la ue
Johnson: "La sobirania de Gibraltar no ha canviat i no canviarà"
El 'brexit' es cola en la reunió de ministres d'Exteriors de la Unió Europea
L'holandès Bert Koenders advoca per rebaixar el to i negociar
Boris Johnson ho va dir divendres alt i clar. “El Regne Unit seguirà, com sempre, implacable i ferm com una pedra en el seu suport a Gibraltar”. I aquest dilluns ho ha tornat a repetir a l'arribar a la reunió de ministres d'Exteriors de la UE que se celebra a Luxemburg i a la qual no assisteix el seu homòleg espanyol Alfonso Dastis. “La sobirania de Gibraltar no ha canviat i no canviarà. No és concebible que canviï sense l'exprés consentiment dels gibraltarenys i el Regne Unit i això no canviarà”, ha tancat.
Johnson ha eludit entrar a valorar les declaracions bel·licistes aquest cap de setmana del que va ser líder del Partit Conservador, Michael Howard. Aquest lord britànic, en resposta a les directrius de negociació del 'brexit' distribuïdes divendres passat pel president de la UE, Donald Tusk, a les 27 capitals europees, va advertir que estan disposats a anar a la guerra per defensar el territori, com ja va fer la que va ser primera ministra Margaret Thatcher fa 35 anys contra l'Argentina en defensa de les illes Malvines.
PODER DE VETO
El document publicat per Tusk, i al qual va tenir accés EL PERIÓDICO, suposa una important victòria diplomàtica per al Govern espanyol ja que per primera vegada la Unió Europea pren públicament partit a favor d'Espanya en el contenciós que mantenen Londres i Madrid pel Penyal.
Segons aquest document, que no és públic i que encara ha de ser ratificat pels líders dels Vint-i-set a la cimera extraordinària que celebraran el 29 d'abril a Brussel·les, el Govern espanyol tindrà poder de veto en les decisions relatives al Penyal. “Un cop el Regne Unit deixi la Unió, cap acord entre la UE i el Regne Unit es podrà aplicar al territori de Gibraltar sense un acord entre el Regne d'Espanya i el Regne Unit”, assenyala el text en el seu epígraf 22.
FORA D'AGENDA
Notícies relacionadesNi el 'brexit' ni aquest document estan en l'agenda de la reunió de caps de la diplomàcia europeus, però han sigut diversos els ministres interrogats per la qüestió. Un front que augura tensions i molta polèmica.
“El divorci és molt difícil”, ha admès l'holandès Bert Koenders després de ser preguntat per si la picabaralla dialèctica podria acabar convertida en un problema militar. “Estiguem tranquils, seguim endavant i no utilitzem un llenguatge massa dur. Deixin-nos negociar. Crec que és el més important”, ha indicat intentant donar una imatge de calma.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista