CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Un exministre britànic proposa promoure l'independentisme català a l'ONU

Norman Tebbit, expresident dels 'tories' als 80, acusa Espanya de jugar "amb foc" en la qüestió de Gibraltar

mbenach37889145 file photo  a general view shows the spanish city of la line170403112357

mbenach37889145 file photo a general view shows the spanish city of la line170403112357 / Jon Nazca

1
Es llegeix en minuts

L'exministre britànic Norman Tebbit, expresident del Partit Conservador i actualment a la Cambra dels Lords, ha alertat l'Estat espanyol que "juga amb foc" amb la qüestió de Gibraltar. "La vanitat ha portat els polítics espanyols a jugar amb foc i fa falta que sàpiguen que això té els seus perills", ha escrit al 'Daily Telegraph'. "Si jo fos primer ministre", ha afegit, "faria saber a Madrid que penso convidar els líders del moviment independentista català a Londres o fins i tot portar el seu desig d'independència a l'ONU".

A la seva columna setmanal al 'Daily Telegraph', el diari dels conservadors britànics de classe mitjana-alta i alta, Tebbit va escriure aquest diumenge: "Els catalans són diferents dels espanyols. Són persones de mentalitat oberta, atlantistes, gent que ja comerciava amb Cornualla [el sud d'Anglaterra] i Gal·les fa mil anys".

El columnista va ser ministre d'Ocupació (1981-83) al Gabinet de Margaret Thatcher quan la 'Dama de Ferro' britànica va decidir enviar una flota de guerra per reconquistar les illes Malvines, envaïdes per l'Exèrcit argentí. També va ser president del Partit Conservador (1985-87) i membre de la Cambra dels comuns entre el 1970 i el 1992. 

AL·LUSIÓ BEL·LICISTA

Notícies relacionades

Aquest diumenge es van complir 35 anys d'aquella decisió, efemèride que també va recordar l'exlíder 'tory' Michael Howard, afirmant que l'actual 'premier', Theresa May, estava disposada a declarar la guerra a Espanya per defensar la sobirania del Penyal. 

En la mateixa línia que May i altres polítics i comentaristes britànics, Tebbit va desplegar en el seu article tot un catàleg d'arguments per raonar la sobirania britànica sobre Gibraltar, des de la vigència del Tractat d'Utrecht, evitar que un conflicte bilateral enterboleixi el procés del 'brexit' o l'interès estratègic dels EUA i l'OTAN en què sigui l'Exèrcit britànic i no l'espanyol el que protegeixi el Penyal.