Gibraltar denuncia que un vaixell militar espanyol ha entrat a les seves aigües territorials sense permís
L'incident es produeix un dia després que el líder gibraltareny acusés Espanya de fatxenda
Vídeo difós per les autoritats gibraltarenyes per denunciar la incursió d’un vaixell militar espanyol en les seves aigües.
Lluny d’apaivagar-se, l’escalada de declaracions des del cap de setmana arran del paper de Gibraltar en el 'brexit' es manté després de la protesta d’ahir del Govern de la colònia anglesa per la presència d’un patruller de l’Armada espanyola a les aigües que envolten el Penyal, i que la Roca considera sota la seva jurisdicció. El Ministeri d’Exteriors ha admès el pas d’una corbeta, però manté que es tracta d’aigües de sobirania espanyola.
La queixa gibraltarenya no va ser formal, sinó al contrari. Es van limitar a expressar el seu malestar al compte oficial de Twitter, en què parlaven del que consideraven una «incursió il·legal del patruller de l’Armada espanyola 'Infanta Cristina' dins de les aigües territorials britàniques de Gibraltar». El missatge anava acompanyat d’un vídeo en què s’aprecia la silueta del vaixell espanyol.
El vaixell hauria traspassat les tres milles nàutiques al voltant del Penyal que l’Executiu de Gibraltar reivindica com a zona pròpia. Els mitjans anglesos van explicar que quan es van adonar de la presència del vaixell espanyol, l’'HMS Scimitar', de la Marina Reial Britànica, va començar a perseguir-lo i li va ordenar que sortís immediatament del seu territori.
Segons fonts d’Exteriors, la patrullera estava «en aigües espanyoles dins de les funcions que li són pròpies». El Govern espanyol va advertir que les seves forces de seguretat «seguiran exercint la seva feina en aigües espanyoles com han fet des de temps immemorial». El conflicte sobre les aigües és un dels molts entre Madrid i el Penyal. L’Executiu espanyol, seguint el Tractat d’Utrecht (1713), només reconeix com a aigües de la colònia les del port de Gibraltar. Les autoritats del Penyal, per contra, consideren que també són seves les que hi ha 1,5 milles cap a la badia d’Algesires i tres milles cap a mar obert, informa Pilar Santos.
Es tracta d’un episodi recurrent a la zona, donat que habitualment la colònia també expressa el seu malestar cada vegada que alguna llanxa de la Guàrdia Civil travessa aquesta línia en la persecució de narcotraficants o en operacions rutinàries de vigilància. També quan alguns pesquers s’hi acosten massa. No obstant, aquesta vegada, l’enfrontament verbal adquireix més rellevància pel fet que el futur del Penyal s’ha colat en les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la UE, després de conèixer-se que els socis europeus recolzen la postura del Govern de Mariano Rajoy respecte a la colònia britànica i permetrien el veto espanyol en qualsevol assumpte de la negociació relacionat amb Gibraltar.
CENSURA
En aquest sentit, el ministre principal de la colònia, Fabian Picardo, ha censurat la posició de la Unió Europea, retraient a més a més la posició espanyola. «No serem víctimes del 'brexit', igual que no serem els culpables del 'brexit'. Nosaltres vam votar a favor de continuar a la Unió Europea», va recordar dilluns, «de manera que pagar-ho amb nosaltres és permetre a Espanya comportar-se amb xuleria», va dir el cap de l’Executiu gibraltareny en una entrevista a Reuters.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"