Horror a Idleb
Les esgarrifoses imatges de les víctimes de l'atac amb gas tòxic fan la volta al món gràcies a les xarxes socials
icoy37925126 idlib170404184830 /
A cop de manguera, les víctimes eren remullades amb aigua a forta pressió mentre eren despullades per treure’ls la roba infectada de gas tòxic. Les imatges van fer la volta al món i encongeixen el cor. Homes, dones i nens, sobretot nens, atordits, inconscients, ja morts, potser, entre corredisses desesperades de qui encara pot ajudar. La jornada va tornar a deixar una reguera de cares, una vegada més, de l’horror de la guerra a Síria, un conflicte que ja ha sobrepassat els sis anys.
La població de Khan Shaykhun, situada a la província d’Idleb, al nord-oest de Síria, va començar a mostrar símptomes d’un atac amb gas tòxic ahir a primera hora del matí. Ulls i pell envermellits, dificultat per respirar fins gairebé l’ofegament en els casos més greus, cremades, inconsciència, vòmits i espuma per la boca.
Davant la gravetat del seu estat, moltes de les persones ferides no van arribar ni a l’hospital de Sahra, el petit centre sanitari de la localitat, desbordat davant d’una emergència així. Les escenes es van repetir per tots els racons de la ciutat; al mig del carrer, a bord de vehicles i a les portes de les cases. Qualsevol cosa per treure’s de sobre el verí tòxic: despullar-se sense perdre ni un minut i rentar-se.
REANIMACIÓ SOTA LA MANGUERA
Va passar amb diversos nens, que van ser despullats a correcuita sobre una camioneta per uns mentre un altre no apartava la potent manguera dels seus diminuts cossos. També amb un adult, sotmès a reanimació sota l’aigua perquè el seu cor no deixés de bategar.
Les fonts autores del material gràfic són múltiples i van des de la mateixa població civil siriana afectada fins a agències de notícies i mitjans internacionals com l’agència Reuters i la cadena Aljazira. Les xarxes socials van fer que els vídeos es propaguessin arreu del món a gran velocitat.
HOSPITAL BOMBARDEJAT
Notícies relacionadesEls que encara podien respirar, van ser tractats amb mascaretes d’oxigen. L’Observatori Sirià de Drets Humans va denunciar que, mentre les víctimes eren tractades, l’hospital va ser bombardejat. Al seu interior, els sanitaris intentaven salvar la vida de diversos nens a la desesperada .
Sanitaris turcs també van treballar durant la jornada en les tasques d’auxili de la població, traslladant les persones més greus a l’hospital de Reyhanli, ja en territori de Turquia.