Un atac químic massacra almenys 100 civils a Síria
El bombardeig, en què han mort diversos nens, s'ha produït a la província d'Idleb, controlada per rebels i gihadistes
Els rebels i governs com els dels EUA i França acusen l'Exèrcit del règim d'Assad
/
Desenes de cossos, inerts o que lluitaven per no ofegar-se, es podien veure ahir als carrers de la localitat siriana de Khan Shaykhun (província d’Idleb), una zona controlada per grups rebels i gihadistes. Un presumpte bombardeig amb armes químiques va matar almenys 100 persones, entre elles diversos nens, i va ferir-ne desenes, segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), una organització no governamental amb seu a Londres i activistes a Síria.
Grups opositors sirians i governs com els dels EUA i França han acusat Damasc de la massacre, que ha provocat indignació internacional i s’ha produït tot just uns dies després que Washington anunciés que «retirar (el president sirià, Baixar) Al-Assad ja no és una prioritat».
L’Administració de Donald Trump va condemnar «les atroces accions del règim d’Assad», però va aprofitar per carregar contra l’anterior president nord-americà, Barack Obama, culpant-lo de l’atac. «Això és conseqüència de la debilitat i la falta de resolució de l’última Administració. El president Obama va dir el 2012 que establiria una línia vermella contra l’ús d’armes químiques i després no va fer res», va afirmar el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer.
DAMASC
El règim sirià no s’ha pronunciat sobre la matança, però una font militar oficial va assegurar que l’Exèrcit del país «no usa i no ha usat» armes químiques «ni en el passat ni en el futur». El director de l’OSDH, Rami Abdul-Rahman, va assenyalar que no disposava d’informació suficient per determinar la naturalesa del producte tòxic usat en el bombardeig. No obstant, el Centre de Mitjans d’Idleb va indicar que es tractava de gas sarín, considerat vint vegades més mortífer que el cianur.
L’OSDH també va dir que tampoc podia determinar qui va cometre l’atac, però apuntava a les aviacions de Síria i Rússia, principals aliats de Damasc. Els dos països han atacat regularment la província d’Idleb, que també és objectiu de la coalició internacional contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) liderada pels EUA.
El Govern sirià ha desmentit sovint l’ús d’armes químiques i ha acusat en canvi les forces rebels d’utilitzar-les. Rússia va negar rotundament ser l’autora del bombardeig. «Els avions de les Forces Aèries de Rússia no han efectuat cap atac a la zona al voltant de Khan Shaykhun», va declarar el Ministeri de Defensa rus en un comunicat.
Quan els ferits en l’atac eren atesos a l’hospital Al-Rahma de Khan Shaykhun, l’edifici va ser bombardejat, segons testimonis. A més, va ser atacat un centre de la Defensa Civil Síria (cascos blancs), que fa tasques de rescat en àrees fora del control del Govern.
El cap negociador de l’oposició siriana, Mohammad Sabra, va declarar que l’atac «posa en entredit el procés de pau (entre el règim d’Assad i l’oposició)». «Si les Nacions Unides són incapaces d’impedir que el règim cometi aquests crims, ¿com aconseguiran que tingui èxit un procés polític per a una transició (a Síria)?», va dir Sabra, que va representar l’oposició en l’última ronda de negociacions a Ginebra, el mes passat.
La Coalició Nacional Siriana, que agrupa forces opositores, va acusar Assad de l’atac i va sol·licitar una reunió urgent del Consell de Seguretat de l’ONU. França va secundar la petició i la trobada se celebrarà avui. El president francès, François Hollande, va culpar Damasc de la matança sense embuts. «Una vegada més, el règim sirià negarà l’evidència de la seva responsabilitat en aquesta massacre. Com el 2013, Baixar al-Assad compta amb la complicitat dels seus aliats Xper actuar amb impunitat», va afirmar Hollande.
LA UE
Notícies relacionadesL’alta representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Federica Mogherini, va atribuir una «responsabilitat objectiva» al règim sirià, tot i que va matisar que la UE encara no té «proves» sobre el que ha passat. Mogherini va indicar que avui es demanaran responsabilitats sobre els fets.
L’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) va expressar també la seva «greu preocupació» per la massacre. Aquest organisme va supervisar l’entrega de l’arsenal químic de Damasc després de l’acord a què van arribar els EUA i Rússia el 2013, després d’un atac químic a Guta (Damasc) que va causar 1.400 morts, segons Washington.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista