EL FUTUR DE LA UNIÓ EUROPEA

Farage avisa que Gibraltar pot trencar les negociacions del 'brexit'

L'Eurocambra aprova per àmplia majoria les seves condicions sobre el procés de sortida del Regne Unit

mbenach37938699 member of the european parliament and former leader of the a170405132906 / SEBASTIEN BOZON

mbenach37938699 member of the european parliament and former leader of the a170405132906
mbenach37938635 members of the european parliament take part in a voting ses170405132900

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El procés de sortida del Regne Unit de la UE ja està en marxa i la primera institució europea a posar les seves condicions va ser ahir el Parlament Europeu amb l’aprovació d’una resolució –per 516 vots a favor, 133 en contra i 50 abstencions– que estableix les seves línies vermelles en la negociació. Els eurodiputats exigeixen a Londres que respecti els compromisos financers i pressupostaris que ja ha assumit, recorden que no pot negociar en paral·lel acords comercials amb ningú fins que no hi hagi «avanços substancials» en el divorci i subratllen la importància de no posar en perill els acords de pau d’Irlanda del Nord.

Un dels elements, no obstant, que més polèmica va suscitar durant el debat previ va ser Gibraltar i el dret de veto que el president de la UE, Donald Tusk, ha proposat concedir a Espanya en relació amb l’aplicació del futur acord comercial al Penyal. Com era d’esperar, els euroescèptics van posar el crit al cel però els grans grups polítics de la Cambra van fer pinya amb Tusk i amb Espanya.

«Espanya no estarà sola davant Londres quan es debati sobre Gibraltar» perquè «els interessos espanyols són els interessos europeus», va proclamar el líder del PPE, Manfred Weber. El seu col·lega socialista, Gianni Pitella, va recriminar el llenguatge bèl·lic utilitzat diumenge per l’exlíder dels conservadors Michael Howard, suggerint que Theresa May podria actuar amb Gibraltar com Margaret Thatcher ho va fer amb les Malvines. «Són paraules pronunciades alegrement, espero que els britànics s’adonin de les mans on han anat a parar», va afegir.

El líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP) a l’Eurocambra, Nigel Farage, es va mantenir obstinat. «La clàusula 22 del memoràndum diu que Espanya té dret de veto de tot l’acord comercial si no estan satisfets amb la sobirania de Gibraltar. Creiem en l’autodeterminació nacional. Gibraltar és el que pot trencar les negociacions. Aquestes exigències són venjatives, malèvoles i tot el que puc dir és que sort que ens n’anem», va recriminar.

Notícies relacionades

El conservador britànic Ashley Fox va recordar que «la sobirania de Gibraltar no forma part de les negociacions», mentre que el socialista espanyol Ramón Jáuregui va insistir en la necessitat de buscar un acord fruit de la bona voluntat. «Espanya no pretén fer una guerra de sobiranies amb Gibraltar, però hi ha un contenciós pendent. No podem admetre que al segle XXI hi hagi una colònia a Europa. Ho han d’entendre», va concloure Jáuregui. «S’equivoquen quan volen que tanquem el mercat únic a Escòcia però pretenen deixar-nos a dins Gibraltar, que no és part constitucional del Regne Unit i és un paradís fiscal», va retreure Esteban González Pons.

Tot i aquesta picabaralla, a la qual van assistir el negociador de la UE, Michel Barnier, i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, el text no esmenta ni una sola vegada el Penyal perquè assumeixen que és una qüestió bilateral entre el Regne Unit i Espanya. Els intents, a més a més, d’introduir-hi a última hora una referència no van tenir èxit. Tant Juncker com Barnier van advocar per unes negociacions «amistoses i obertes» en què no hi hagi espai per a «hostilitats». «Si no arribem a cap acord, ningú hi guanyarà, tots hi perdrem», va recordar Juncker.