Eleccions incertes a França

Fins a quatre aspirants es disputen passar a la segona volta en què Le Pen i Macron segueixen sent els grans favorits

icoy38011076 elecciones francia170410201756

icoy38011076 elecciones francia170410201756 / FREDERICK FLORIN

4
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

La campanya electoral francesa va arrencar oficialment ahir en un context marcat per un nivell d’incertesa inèdit a menys de dues setmanes de la primera volta. La distància s’escurça entre quatre dels 11 candidats en disputa. Dos d’ells, Marine Le Pen i Jean-Luc Melén­chon, se situen als extrems del tauler polític. Emmanuel Macron competeix fora dels partits tradicionals amb una plataforma que es reclama de centre. I el quart, François Fillon, braceja per no enfonsar-se després de l’escàndol judicial pels supòsats llocs de treball ficticis de la seva dona i fills. El vencedor de les primàries socialistes, Benoît Hamon, per la seva part, desapareix dels radars relegat a un humiliant cinquè lloc. 

1¿Fins on arribarà Mélenchon?

Al gener era el cinquè home, però, en tan solo dos mesos, el candidat de França insubmisa ha aconseguit colar-se en el grup capdavanter dels aspirants a la presidència a base de talent. Els últims sondejos el situen colze a colze amb Fillon (18%) i lluny del socialista Hamon (9%). Fa cinc anys va aconseguir l’11%  amb un discurs colèric que ara ha llimat per mostrar-se més pedagògic. L’eurodiputat de 65 anys que va abandonar el PS donant un cop de porta el 2008 vol girar full del mandat de François Hollande amb un programa d’aires populistes que preveu la jubilació als 60 anys, eliminar la reforma laboral, abandonar l’energia nuclear, els tractats europeus i l’OTAN i instaurar la VI República.   

2¿Fillon pot capgirar 

les enquestes?

L’avinguda que el conduïa directament a l’Elisi quan al novembre va guanyar les primàries del seu partit s’ha convertit en un camí pedregós per a l’ex primer ministre de Nicolas Sarkozy. Fillon està imputat per malversació de fons en el cas dels suposats llocs de treball ficticis de la seva família i ahir el diari Mediapart revelava que la seva dona va començar a cobrar com a assistent parlamentària el 1982 i no el 1986 com havia declarat el candidat dels Republicans. Conscient dels estralls que està patint la seva imatge, aquest diumenge a París ha demanat el vot per al seu projecte i no per a la seva persona. Aquest aficionat a la fórmula 1 de 63 anys desafia tots els pronòstics amb un programa neoliberal en l’àmbit econòmic i ultraconservador en el social. 

3¿A Macron li passarà com a Juppé?

«Macron serà el Juppé d’aquestes presidencials. El suport de Valls és el petó de la mort, com ho va ser el de Bayrou a Juppé». Bruno Retai­lleau, coordinador de campanya de François Fillon, és l’autor d’aquest diagnòstic, que es recolza en la volatilitat de l’electorat de l’exministre d’Economia de François Hollande. Macron es perfila com el contrincant de Marine Le Pen a la segona volta. Per això, si la barrera republicana funciona i li barra el pas al Front Nacional, el pròxim president francès seria aquest exbanquer de 39 anys que va fundar fa un any la seva plataforma En Marxa! al marge dels partits polítics a l’ús. Però sempre hi pot haver sorpreses. Macron és la cara de la renovació. Liberal econòmicament i progressista socialment, s’aparta de la tradicional divisió ideològica entre esquerra i dreta. Aquest avantatge és també la seva debilitat. No s’ha sotmès mai al veredicte de les urnes i els seus contrincants li retreuen falta d’experiència, ambigüitat programàtica i absència d’una força política que el recolzi en les legislatives del juny per poder formar una majoria de Govern a l’Assemblea Nacional.

4¿Quina estratègia 

té Le Pen?

Des que Marine Le Pen va arribar a la presidència del Front Nacional el 2011, el partit no ha parat de créixer electoralment. La líder ultradretana, de 48 anys, ha aconseguit donar-li un vernís de normalitat a la formació fundada pel seu pare, Jean-Marie Le Pen, eliminant del seu discurs els tics antisemites i xenòfobs del menhir. No obstant, el rebuig a la immigració es manté intacte en l’ideari lepenista, al qual s’han afegit nous elements per pescar en el calador abandonat de l’esquerra. Amb el seu eslògan En nom del poble, Le Pen es col·loca al costat dels perdedors de la globalització i en contra de les elits. El seu programa fa bandera de la prioritat nacional, la lluita contra l’islam radical i una fèrria oposició a la Unió Europea. Les enquestes li donen el 24% d’intenció de vot, un punt per sobre de Macron.

Notícies relacionades

5¿Ja ha tirat la tovallola Hamon?

L’entusiasme que aquest rebel del Govern de Manuel Valls va generar al guanyar les primàries del Partit Socialista al gener no s’ha traduït en una dinàmica guanyadora. Benoît Hamon amb prou feines aixeca el vol. Els sondejos li donen menys del 10% d’intenció de vot, però aquest bretó de 49 anys representant de l’ala esquerra del socialisme que ha fet de la renda bàsica universal la mesura estrella del seu programa es mostra combatiu.