LES RELACIONS ENTRE WASHINGTON I MOSCOU
Tillerson arriba a Moscou enmig d'una tensió sense precedents des del final de la guerra freda
Washington acusa Rússia d'encobrir l'atac de Síria amb armes químiques
El secretari d'Estat dels EUA proclama que Assad "està arribant al final", mentre Rússia insisteix que el règim sirià no és responsable de la massacre
Lavrov i Tillerson van expressar el seu desig d’aclarir les seves respectives posicions en assumptes clau com el conflicte sirià. /
El secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, va arribar ahir a Moscou, on mantindrà unes difícils converses amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, en una atmosfera de tensió sense precedents des del final de la guerra freda. A tenor de les declaracions prèvies, les posicions es contradiuen radicalment i la tasca d’obtenir un mínim comú denominador es presenta com una missió impossible.
Poc abans de partir cap a Moscou, el cap de la diplomàcia nord-americana va emetre potser la seva declaració més contundent sobre el futur del president sirià, Baixar al-Assad, apostant sense embuts per una Síria sense la seva presència. «Per a nosaltres, és clar que el regnat de Baixar al-Assad està arribant al final», va declarar Tillerson en l’última jornada de la trobada de ministres d’Exteriors del G-7 celebrada a Lucca (Itàlia).
«Ara és necessari estudiar com acaba i com és la transició», va resumir. Tillerson transmetrà avui a la part russa el missatge, consensuat amb la resta dels aliats, que ha d’abandonar d’una vegada el seu aliat Assad, posar fi a la seva aliança amb Teheran i cooperar en un procés polític negociat. «Desitgem que Rússia hagi arribat a la conclusió que s’ha alineat amb un soci no fiable», va dir.
MÉS «PROVOCACIONS»
Però res més lluny de la realitat. Rússia no només no emet senyals que estigui disposada a prescindir del seu aliat, sinó que s’aferra amb més força que mai a la seva versió que l’atac químic no va ser obra del règim sirià, i exigeix una investigació internacional que determini la responsabilitat i sigui «representativa», cosa que en llenguatge corrent significa la inclusió de representants afins a les seves postures.
Recorrent a teories conspiratives, el president rus, Vladímir Putin, va avisar que es preparen «provocacions» per culpar Damasc de nous atacs químics amb què justificar més bombardejos. «Tenim informació que similars provocacions es preparen en altres regions de Síria», va assegurar el líder del Kremlin després de veure’s amb el president italià, Sergio Mattarella.
MOSCOU CULPA OBAMA
En un comunicat, el Ministeri d’Exteriors rus va constatar que les relacions russo-nord-americanes passen pel «període més difícil des del final de la guerra freda» i va plasmar l’exigència d’una investigació internacional sobre l’atac de Jan Xeijun. «En les negociacions que s’acosten, volem saber en quina mesura EUA és conscient de la necessitat d’estabilitzar i normalitzar les nostres relacions», diu el text. El Govern rus, això sí, dona un marge de confiança a l’Administració Trump, amb la qual encara manté l’esperança d’entendre’s millor, i carrega tota la responsabilitat del deteriorament sobre el president anterior, Barack Obama.
Potser per restar dramatisme a la trobada, des de Washington, l’Administració Trump va moderar ahir els suggeriments que Rússia hauria pogut estar involucrada o tenir coneixement previ de l’atac químic, informa Idoya Noain. L’acusació, si s’hagués formulat oficialment, hauria obligat Washington a prendre mesures contra Moscou.
Notícies relacionades
No obstant, en una conferència informativa amb tres alts càrrecs de l’Administració, que van parlar amb condició d’anonimat, es va acusar Moscou d’«intentar encobrir el que va passar», propagant «desinformació» sobre l’atac amb armes químiques. A més, van considerar provat que es va utilitzar gas sarín, un agent que no posseeixen els grups que actuen a la zona.
Rússia Baixar al-Assad Donald Trump Síria Vladímir Putin Estats Units Guerra de Síria Rex Tillerson
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"