LA RELACIÓ DE LES DUES SUPERPOTÈNCIES
Rússia i els EUA intentaran reduir la tensió "tot i la falta de confiança mútua"
Els titulars d'Exteriors dels dos països acorden petits passos per millorar les relacions malgrat constatar les enormes diferències que els separen
Moscou dispensa una gèlida acollida al secretari d'Estat, Rex Tillerson, en la seva primera visita a Moscou, si bé finalment és rebut pel president Putin
zentauroepp38028798 corrects date us secretary of state rex tillerson and russ170412221321 /
Ningú s’esperava grans avanços durant la primera visita a Moscou del secretari d’Estat dels Estats Units Rex Tillerson. Com a molt, petits gestos per distendre l’enrarida atmosfera que, des de fa temps, envolta les relacions entre russos i nord-americans.
Després de les converses, Tillerson i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, van relatar ahir els passos acordats durant la jornada per reduir l’actual «falta de confiança» existent entre tots dos països, impropi de «les dues principals potències nuclears», en paraules del mandatari nord-americà.
Per una banda, es reprèn l’aplicació del memoràndum per evitar incidents militars entre les forces aèries dels dos països, suspès pel Kremlin la setmana passada com a resposta immediata al bombardeig nord-americà contra la base siriana de Shayrat.
Per l’altra, tots dos països van acordar crear un grup de treball per solucionar «les qüestions problemàtiques en les relacions bilaterals», tal com ho va descriure Lavrov en la roda de premsa conjunta.
Malgrat que es va mantenir el suspens fins a l’últim moment, Tillerson va ser finalment rebut pel president rus, Vladímir Putin, cosa que s’interpreta com una valoració positiva per part del Kremlin d’aquesta jornada de converses desenvolupada pels caps de les diplomàcies dels dos països a la capital russa.
SORGEIXEN LES DIFERÈNCIES
Però l’entesa no va anar gaire més enllà. Com es va poder constatar en les intervencions fetes pels dos mandataris durant la roda de premsa conjunta, van aflorar les importants diferències que separen Washington i Moscou en els temes candents, especialment sobre la situació a Síria.
Les posicions respecte al futur del president sirià, Baixar al-Assad, i la responsabilitat de l’atac químic a la localitat de Khan Shaykhun es mantenen tan enfrontades com abans de la trobada.
Reiterant paraules utilitzades unes hores abans de la seva arribada a Moscou, Tillerson va declarar que el «regnat de la família Assad estava arribant a la seva fi», encara que va subratllar que el relleu s’havia de fer «de forma organitzada», a través d’una transició negociada en la qual hi hagi representats «tots els grups» religiosos i ètnics del país.
DISCREPÀNCIES SOBRE SÍRIA
Assegut al seu costat, Lavrov va respondre amb una llarga dissertació sobre casos anteriors en què Occident, liderat pels Estats Units, va propiciar un canvi de règim, i que segons la seva opinió, va acabar en fracàs i caos, com a l’Iraq o Líbia. Moscou considera que un eventual enderrocament d’Assad només beneficiaria els radicals.
L’autoria de l’última massacre química a Síria també va posar en evidència l’abisme que separa tots dos països. Amb intervencions curtes, en un to ferm i de gran contundència, Tillerson va assumir públicament les paraules de Donald Trump, que la vigília va qualificar Assad d’«animal», i va informar que l’atac químic d’Idlib era només «un dels 50 incidents» similars atribuïbles al règim d’Assad.
Lavrov va defensar el règim sirià i va atribuir la responsabilitat del que havia passat als rebels, acusant-los d’introduir substàncies químiques a Síria. El titular d’Exteriors rus va reclamar una «investigació objectiva», a la qual els EUA van donar el seu vistiplau.
Una cacofonia idèntica i una radical diferència d’opinions es va constatar a l’abordar altres temes, com la suposada interferència russa en les eleccions presidencials als EUA o la guerra a Ucraïna. Preguntat per un reporter dels Estats Units, Tillerson va negar que en algun moment s’abordés l’aixecament de sancions, decretades arran de l’annexió de Crimea i el conflicte a la regió ucraïnesa del Donbass.
CONFIANÇA DETERIORADA
Només d’iniciar-se les converses, la televisió russa va difondre una entrevista amb el president Vladímir Putin en què reconeixia que les relacions entre tots dos països s’havien deteriorat en els mesos de presidència de Donald Trump. «Es pot dir que el nivell de confiança pel que fa a treball, especialment en el terreny militar, no solament no ha millorat sinó que s’ha deteriorat», va declarar el líder rus.
Notícies relacionadesMoscou va dispensar una freda acollida a Tillerson durant la seva estada a Moscou, en contrast amb la càlida rebuda que va rebre la vigília el president d’Itàlia, Sergio Mattarella, al capdavant d’un país que, malgrat tot, intenta mantenir unes relacions amistoses amb Rússia.
A Nova York, la delegació russa al Consell de Seguretat va tornar a recórrer al veto per bloquejar una resolució sobre l’atac químic, informa Idoya Noain. És la vuitena ocasió en què Moscou impedeix que s’aprovi un text condemnatori sobre el conflicte sirià.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia