TENSIÓ A ÀSIA
Corea del Nord ultima els preparatius per a un altre assaig nuclear
La hipotètica prova coincidirà amb l'arribada a aigües de la península de corea d'una flota d'atac nord-americà formada per un portaavions, fragates i creuers armats amb míssils
Corea del Nord veu la flota d’atac nord-americana i puja l’aposta a assaig nuclear. El conflicte a la península s’assembla a una partida de pòquer on les parts assumeixen el farol aliè. Ahir estava prevista la possible coincidència de l’arribada del portaavions USS Calvin secundat per creuers i vaixells carregats de míssils davant les costes nord-coreanes amb una detonació nuclear.
Fotografies de satèl·lit apuntalaven aquest escenari. Les instal·lacions de Punggye-ri estan «a punt i preparades», va assenyalar el grup de monitorització 38 North. En aquestes zones muntanyoses del nord-est, velles conegudes de la carrera nuclear nord-coreana, s’han descobert activitats que en el passat van precedir detonacions. Hi ha hagut moviment al voltant de la Porta Nord i diverses persones tant a la zona administrativa com al voltant del Comandament Central. El febril drenatge durant les setmanes anteriors s’ha desaccelerat, fet que indicaria que els túnels ja s’haurien buidat per allotjar l’explosió. També les atenuades excavacions en les muntanyes de residus suggerien que les preparacions ja estaven liquidades.
Els experts han especulat durant setmanes amb el sisè assaig nuclear nord-coreà i tercer d’aquest any. Era probable que coincidís ahir amb els fastos del 105 aniversari de Kim Il-sung, avi del dictador actual i fundador del país. Seül també ha alertat que Pyongyang preparava alguna demostració.
No es va esmentar la carrera nuclear ni la flotilla nord-americana que s’acosta a les costes en la triomfant inauguració dijous d’una refulgent avinguda a Pyongyang. El règim ha invitat desenes de periodistes estrangers en aquestes dates convulses perquè donin fe de les seves variades celebracions.
NAUS JAPONESES
El portaavions amb dos reactors nuclears i la resta de la comitiva havien arribat fa dos dies a l’illa d’Okinawa i esperaven que se’ls unissin les naus japoneses en el camí cap a la península. Shinzo Abe, primer ministre nipó, es va referir a l’advertència sobre presumptes míssils nord-coreans amb agent sarín a les seves ogives. L’advertència no és casual perquè Donald Trump ha fixat recentment la seva línia vermella en les armes químiques. El missatge dels míssils nord-americans a Síria és que els tirans poden matar de qualsevol manera menys aquesta. Abe, que camina cap a la militarització nacional contra les resistències socials, ha vinculat Síria amb Corea del Nord i ha aplaudit l’empenta de Trump «quan l’amenaça d’armes de destrucció massiva també creix a Àsia Oriental».
Notícies relacionadesAquesta empenta irrita la Xina, atrapada entre les bravates de dos líders volcànics. No és probable que la seva crida a Trump demanant-li mesura rebaixi el suflé. La diplomàcia xinesa també ha fracassat durant anys amb Pyongyang.
Un article del prestigiós mitjà hongkonguès South China Morning Post suggereix que Pequín podria abandonar a la seva sort Corea del Nord si arriba la guerra. Diversos experts aclareixen que la Xina estaria alliberada de l’acord de 1961 pel qual es va comprometre amb Pyongyang en la defensa mútua en cas d’atac de l’exterior.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista