ELECCIONS A FRANÇA

Quatre candidats arriben amb possibilitats en la disputada carrera a l'Elisi

La incertesa s'apodera de les presidencials franceses en el tram final de la campanya electoral

Macron i Le Pen, favorits en els sondejos per passar a la segona volta, s'enfronten en un duel a distància a París

mbenach38086589 presidential election candidate for the en marche movement170417215059 / ERIC FEFERBERG

mbenach38086589 presidential election candidate for the en marche   movement170417215059
mbenach38087834 french presidential election candidate for the far right fro170417215116

/

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El tram final de la campanya electoral francesa és ple de revolts. Quatre candidats es disputen diumenge que ve, dia 23 d’abril, el pas a la final per substituir a l’Elisi el socialista François Hollande. En uns comicis molt oberts dominats per la incertesa, tots hi posen el coll per intentar convèncer els indecisos. Emmanuel Macron i Marine Le Pen segueixen sent favorits en els sondejos, però perden terreny. Els trepitgen els talons François Fillon i l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon.

L’aspirant conservador, enredat en l’escàndol de corrupció de les suposades feines fictícies de la seva dona i fills, encara creu possible capgirar els pronòstics i reeditar la sorpresa que el va portar a la victòria en les primàries del seu partit, Els Republicans, el novembre passat.

No obstant, la seva aposta es radicalitza amb cants de sirena als sectors més recalcitrants de la dreta tradicional. Fillon ha promès un lloc al Govern a Sens Commun, braç polític de La Manif pour Tous que va envair els carrers francesos per protestar contra el matrimoni homosexual.

El candidat de la França Insubmisa, per la seva part, ha sacsejat la campanya al colar-se en el grup del capdavant amb un discurs vibrant que il·lusiona una esquerra àvida de donar-li una bona sacsejada al sistema després de viure com una traïció el gir liberal d’Hollande.

Fidel al seu estil festiu i teatral, Mélenchon va recórrer ahir a bord d’una barcassa des del nord de París el canal fluvial que desemboca al Sena. I a partir d’avui, els seus mítings es veuran simultàniament en set ciutats franceses gràcies a la tècnica de l’holograma que l’ha fet famós entre els més joves.

Aquest exsocialista de 65 anys ha capitalitzat el descontentament de l’electorat d’esquerres, desbancant el candidat del Partit Socialista, Benoît Hamon, a una humiliant cinquena posició que el situa fora de la carrera presidencial.

LA DEBILITAT DE MACRON

L’exministre d’Economia, mentrestant, corre el risc de despenjar-se a escassos metres de la línia de meta. Amb un programa liberal en l’aspecte econòmic i progressista en el social, Macron vol atraure’s un electorat amb ganes de cares noves que fuig dels extrems i de la tradicional divisió ideològica esquerra-dreta.

No obstant, el taló d’Aquil·les d’aquest exbanquer de 39 anys és la indefinició i la falta d’experiència política. En la seva primera cita amb les urnes, ha intentat un joc d’equilibrista: aconseguir el suport de diversos pesos pesants del Govern i desmarcar-se al mateix temps de la nefasta herència de François Hollande.

La seva base electoral és fràgil però en una demostració de força va celebrar ahir a París el míting més multitudinari de la seva campanya. «Com el general De Gaulle, elegeixo el millor de la dreta, el millor de l’esquerra i el millor del centre», els  va dir als seus simpatitzants, a qui va animar a lluitar per la victòria amb esperit «guerrer».

El líder d’En Marxa, la plataforma amb la qual va llançar fa tot just un any la seva carrera presidencial, s’ha projectat en un duel amb Le Pen a l’anunciar «el gran combat de la voluntat davant la renúncia, l’optimisme davant la nostàlgia enganyosa, la transformació profunda davant l'immobilisme».

Notícies relacionades

La destinatària d’aquest missatge també va elegir París per donar-se un bany de masses. Dirigint-se al nucli dur dels seus fidels, Marine Le Pen va iniciar el seu discurs a la sala Zenith parlant d’identitat i de seguretat. Una estratègia amb la qual recupera l’ADN del Front Nacional per mobilitzar els seus militants en el tram final d’una campanya que en les últimes setmanes ha ensopegat amb la polèmica.

La seva negativa a reconèixer la responsabilitat de França en la deportació de jueus el 1942 la va convertir en diana de totes les crítiques. Des d’aleshores, elegeix per als seus actes polítics terrenys favorables. No és el cas de la capital, on ahir el seu míting es va veure precedit per altercats protagonitzats per grups antifeixistes.