la carrera a l'elisi
La 'start-up' Macron
El candidat ha revolucionat el panorama polític dinamitant la tradicional divisió entre dreta i esquerra
undefined38154517 centrist candidate emmanuel macron shakes hands with a suppo170423135403 /
“Ni d'esquerres ni de dretes” es defineix Emmanuel Macron, de 39 anys, el més jove dels candidats a l'Elisi, un perfecte desconegut fa dos anys que ha revolucionat el panorama polític dinamitant la tradicional divisió ideològica amb un programa transversal que combina polítiques liberals en l'àmbit econòmic amb mesures socials. En Marche és el moviment que presideix, amb el qual comparteix les inicials: EM, amb la fesomia d'una 'start-up' i inspirada en el moviment que va portar a la presidència dels EUA Barack Obama.
Jove, atractiu, telegènic i intel·ligent, té aires de guru aquest antic banquer de la banca d'inversions Rotschild, amant de la filosofia, la literatura i la música i amb el pedigrí que dona l'ENA, l'Escola Nacional d'Administració en la qual França educa els seus alts funcionaris, i de la qual han sortit diversos caps de l'Estat. Del seu talent en va quedar impactat François Hollande quan el 2008 l'hi va presentar l'exconseller de François Mitterrand Jacques Attali. Macron pertanyia llavors a la prestigiosa inspecció de finances.
El 2012, Hollande el va nomenar conseller econòmic i el 2014 ministre d'Economia, des d'on va buscar un espai propi a la dreta del Partit Socialista i obertament va criticar la setmana de 35 hores laborals, la gran conquista del PS. Amb moltes dificultats va aconseguir tirar endavant una llei liberalitzadora de l'economia que porta el seu nom, encara que el llavors primer ministre Manuel Valls va decidir fer-ho per decret davant la dificultat d'aconseguir la majoria entre el grup socialista.
La traïció
Ocupant encara el ministeri de Bercy, l'abril de l'any passat va llançar En Marche, “un moviment de joves, una espècie de 'think tank'”, com li va confiar a Hollande. Però el 30 d'agost va dimitir i al novembre es va declarar candidat presidencial, després que el cap de l'Estat renunciés a les seves aspiracions a repetir en el càrrec. “M'ha traït amb metodologia”, reconeixeria el cap de l'Estat, que apostava per Valls.
A Hollande no el reivindica però tampoc el critica. El cap de l'Estat no ha demanat per a ell el vot com sí que ho han fet en canvi Valls i altres figures de proa del Partit Socialista. Per a la dreta és clarament l'hereu. “Emmanuel Hollande”, l'han batejat.
Notícies relacionadesMai ha passat per les urnes, però aquest no és el primer obstacle de calat que venç en la seva vida. Sent un jove estudiant d'institut de 16 anys a la seva localitat natal d'Amiens es va enamorar de la seva professora de francès, Brigitte Trogneux, 24 anys més gran que ell, casada i mare de tres fills. Els seus pares el van enviar a un liceu de París per tallar aquell enamorament. Però la relació va continuar i es van casar quan ell va tenir 30 anys. Una gran història d'amor que ha fet del matrimoni la parella de moda, amb gran exposició mediàtica.
És el més europeista de tots els candidats i el seu programa conjuga mesures de dreta i d'esquerra. Així, proposa reduir el nombre de funcionaris i la rebaixa de l'impost de societats juntament amb la universalització del subsidi d'atur, a més d'un pla de creació de vivenda jove. Propugna impulsar el creixement amb inversions de 50.000 milions d'euros. I una proposta transgressora: la reinstauració del servei militar obligatori. Encara que tan sols sigui un mes.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín