Almenys 16 morts en un nou naufragi davant de Lesbos

Segons els dos supervivents rescatats fins ara, fins a 25 persones viatjaven en la pastera

 

  / AFP / DIMITAR DILKOFF

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Almenys 16 persones han mort aquest dilluns davant l'illa grega de Lesbos, al naufragar la pastera on viatjaven a través d'una perillosa ruta utilitzada per refugiats per arribar a la Unió Europea (UE) des de Turquia, segons l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Les operacions de salvament continuen en el moment de publicar aquest text i almenys dues persones han sigut rescatades amb vida, una d'elles una dona embarassada que ja ha sigut traslladada a un hospital de l'illa, segons la premsa grega i voluntaris sobre el terreny.

Entre els morts hi ha almenys quatre dones, un nen i un home, ha informat el Ministeri de Transport Marítim de Grècia.

Relats dels supervivents assenyalen que a la barcassa hi viatjaven unes 25 persones, per la qual cosa la xifra de morts podria augmentar en les pròximes hores. De moment no han transcendit les nacionalitats, encara que les més freqüents en aquesta ruta, segons les xifres de l'ACNUR, són la siriana, seguida de la iraquiana i l'afganesa.

SET CADÀVERS RESCATATS

L'oenagé catalana Proactiva Open Arms està participant en el rescat juntament amb l'operatiu de l'agència de vigilància fronterera comunitària, Frontex, i els Guardacostes de Grècia. Les autoritats turques han recuperat set dels cossos.

Les estadístiques publicades per l'Organització Internacional per a la Migració (OIM) detallen que, entre l'1 de gener i el 19 d'abril d'aquest any, van morir 14 persones en aquesta ruta. En el mateix període de l'any anterior, van ser 376 els morts.

L'entrada en vigor del pacte entre la UE i Turquia el 20 de març del 2016 va reduir notablement les arribades en territori comunitari i la mort al mar en aquest trajecte (ara la ruta més transitada és la que connecta per mar Líbia amb Itàlia). No obstant, la falta d'alternatives per als que fugen de la guerra, la violència i la misèria fa que molts se segueixin llançant al mar, ara amb més impediments que abans gràcies a aquest tractat. Per això, les rutes s'han tornat més arriscades i la possibilitat de tragèdia és més gran.

REPUNT DE SORTIDES

Amb l'arribada de la primavera s'espera un repunt de les arribades en territori grec, en un moment en què a més les relacions entre Brussel·les i Ankara continuen sent tenses. En una entrevista amb la cadena turca de televisió CNN Türk, el ministre turc d'Assumpte Europeus, Omer Çelik, va amenaçar dissabte passat per enèsima vegada amb trencar el pacte si no s'acceptava una nova petició per facilitar l'obtenció de visats comunitaris a certs sectors de la població turca, malgrat que Turquia no compleix amb totes les condicions firmades en el tractat per accedir a aquesta contrapartida.

Notícies relacionades

El Govern grec assegura que Grècia acull a les illes del mar Egeu, a data 24 d'abril, 13.845 sol·licitants d'asil, 62.519 a tot el país. La situació a les illes, on les sol·licituds triguen mesos a processar-se, pot ser desesperada, i diverses oenagés com Metges sense Fronteres o Save the Children han alertat de l'augment de casos de temptatives de suïcidi, autolesions i deteriorament de la salut mental dels migrants allà parats a l'espera d'una resposta.

De fet, 12 kurds de Síria continuen en vaga de fam a l'illa de Lesbos des del 21 d'abril. “La nostra queixa és sobre les injustes condicions i el retard amb els nostres papers, de fins a 10 mesos”, diu un comunicat emès pels refugiats aquest diumenge. El seu objectiu: obtenir els documents que almenys els permetin viatjar a la Grècia continental, on les oportunitats de guanyar-se la vida són més grans i les condicions d'allotjament, millors.