En Marxa!: la maquinària imparable de Macron
El moviment que recolza el guanyador de la primera volta a França s'inspira en la campanya d'Obama
A tot França ja són 260.000 'marxants', entre voluntaris i donants
Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche !, or Onwards !, and candidate for the 2017 French presidential election, celebrates after partial results in the first round of 2017 French presidential election, at the Parc des Expositions hall in Paris, France April 23, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer /
Fa la seva aparició com una estrella, entre els elevats decibels de la música electropop de Kavinsky i els focus de colors. Arriba amb americana i corbata i amb el somriure que l'acompanya sempre, com la seva dona, Brigitte, també aquest diumenge al seu costat al parc d'Exposicions de la Porta de Versalles a París. És la gran nit d'Emmanuel Macron i la posada en escena és impecable per acompanyar un triomfador, l'home de 39 anys verge en el combat polític que en el temps rècord de dos anys ha sortit de l'ombra per tenir ja un peu a l'Elisi. “Gràcies a vosaltres”, són les seves primeres paraules.
Je compte sur vous et votre mobilisation plus grande encore. Notre responsabilité est immense. Au travail, donc ! EM
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 24 de abril de 2017
Vosaltres que són ells, una generació de gent de 30 anys, urbans, formats, que parlen idiomes, i que constitueixen el cor d'En Marxa (EM!), el no partit polític, el moviment que no és “ni d'esquerres ni de dretes” i sí profundament europeista. La maquinària perfectament greixada que portarà Macron a la presidència de França, creada fa just un any i concebuda en secret a l'esquena de François Hollande quan encara era el seu ministre d'Economia.
“Tinc ganes de fer alguna cosa”, va confessar l'octubre del 2015 a quatre dels seus estrets col·laboradors al seu despatx de Bercy. L'abril del 2016, Macron va revelar a Hollande que presentaria el seu moviment. “Emmanuel m'ha parlat d'una oferta política nova", li va dir el president a un diputat del Partit Socialista, segons ha explicat en un extens reportatge el setmanari ‘L’Express’. No va pensar mai que seria contra ell i, més endavant, va admetre la “traïció amb mètode” del seu ministre.
EXÈRCIT DE VOLUNTARIS
El 16 de novembre, Macron va presentar la seva candidatura a l'Elisi. Per a tots els que li aconsellaven esperar al 2022, tenia la mateixa resposta: “Tu em parles del món d'ahir, el sistema està mort, l'espai hi és ara”.
EM! –sigles d'En Marxa i d'Emmanuel Macron- va néixer el 6 d'abril a Amiens, ciutat natal del candidat. Avui són 260.000 ‘marxants’ repartits per tot França. Compta amb un exèrcit de voluntaris –se'ls anomena ‘helpers’– i els donants són els 'bénévoles'. Entusiastes tots com les ‘marxants’ Salomé i Agathe, de 20 i 23 anys, que amb la seva bandera europea aquest diumenge a la nit celebren la victòria de Macron amb un programa per a “tots i no només per als privilegiats”.
O Gérard, de 31 anys, que confessa que és la primera vegada que s'implica en política contagiat per l'“optimisme” que transmet Macron i la seva “energia transformadora”. O Gregoire, de 26 anys, que es declara molt feliç però serè. “És el resultat de la nostra feina, de tots els militants, és el triomf de les nostres idees", diu aquest jove.
Idees recollides en la “gran marxa” llançada el maig passat, en un enorme porta a porta per les grans ciutats per recollir entre 100.000 ciutadans la seva opinió sobre l'estat de França, les seves inquietuds i desitjos, en què l'objectiu era fer un “diagnòstic” i elaborar un pla d'acció i un programa. “Ens hem inspirat en el que es va fer als Estats Units”, confia a ‘Le Parisien’ un dels coordinadors de la ‘operació Macron’ que va seguir de prop les campanyes de Barack Obama, Hillary Clinton i Bernie Sanders.
COMITÈS LOCALS
Els comitès locals repartits per tot el territori han permès organitzar durant la campanya centenars d'esdeveniments tota la setmana. El de París és a més el quarter general d'EM! a París, un espai repartit en tres pisos d'espais oberts amb aparença d'una empresa a Montparnasse. Allà hi treballen 300 persones.
“Una de les coses que ha debilitat els partits actuals és la falta de professionalisme”, ha diagnosticat Macron, i les seves instruccions són clares: reduir al màxim la demora en la resposta als correus electrònics i les trucades telefòniques. L'organització té un funcionament centralitzat: ni congressos ni vots de la militància. Sota la batuta d'un secretari general de la màxima confiança de Macron, treballa un comitè polític compost per nou delegats nacionals designats.
Però ara, després del desembarcament a l'Elisi, toca organitzar les legislatives del mes de juny, seleccionar els candidats. La 'start-up' de Macron afronta un nou i complex repte, al qual s'incorporaran “noves cares i nous talents” per seguir sacsejant el paisatge polític francès.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao