crisi política

L'oposició veneçolana crida a bloquejar carreteres i carrers a tot el país

L'oposició planteja una setmana de mobilitzacions convençuda que pot accelerar la derrota del chavisme

-FOTODELDIA- CAR08. CARACAS (VENEZUELA), 22/04/2017.- El líder opositor Henrique Capriles (2-d) y la esposa del líder opositor Leopoldo López, Lilian Tintori, participan en una manifestación contra el gobierno nacional hoy, sábado 22 de abril de 2017, en Caracas (Venezuela). La Policía Nacional Bolivariana venezolana permitió hoy el paso de una marcha opositora por el oeste de Caracas que pretende llegar a la sede de la Conferencia Episcopal para honrar a las víctimas muertas de las protestas antigubernamentales de las últimas tres semanas. EFE/Miguel Gutiérrez

-FOTODELDIA- CAR08. CARACAS (VENEZUELA), 22/04/2017.- El líder opositor Henrique Capriles (2-d) y la esposa del líder opositor Leopoldo López, Lilian Tintori, participan en una manifestación contra el gobierno nacional hoy, sábado 22 de abril de 2017, en Caracas (Venezuela). La Policía Nacional Bolivariana venezolana permitió hoy el paso de una marcha opositora por el oeste de Caracas que pretende llegar a la sede de la Conferencia Episcopal para honrar a las víctimas muertas de las protestas antigubernamentales de las últimas tres semanas. EFE/Miguel Gutiérrez / MIGUEL GUTIERREZ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Van jugar a cartes, van llegir llibres, van xerrar. Van prendre el sol i van portar carpes. Fins i tot hi va haver cantants i no va faltar sobre l’asfalt l’acròbata o el malabarista. Amb la «gran plantada nacional», com es va batejar el bloqueig de les principals carreteres del país –i en especial les de Caracas–, l’oposició veneçolana va iniciar ahir una setmana que considera vital per forçar una sortida electoral a la crisi política. «Volem que la solució sigui del poble», va dir Henrique Capriles, un dels líders de la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD) present en un dels talls.

 

El número dos del chavisme, Diosdado Cabello, no va perdre l’ocasió de criticar la mobilització: «Democràticament, els dirigents opositors et convoquen perquè tu mateix provoquis embussos i no puguis circular. Sempre tan intel·ligents ells». L’oposició assegura que, amb la «plantada», s’ha iniciat una nova etapa de la «resistència» al Govern.

AMENACES DEL PRESIDENT

El president Nicolás Maduro sap que afronta una tempesta política. «Anem a una pau amb revolució o no hi haurà pau a Veneçuela ni a l’Amèrica Llatina», va advertir abans que s’iniciés la nova protesta. Maduro va assegurar que estava «ansiós» per competir amb la MUD a les urnes. Els analistes van interpretar que es referia als comicis regionals que s’haurien d’haver celebrat el 2016. De moment, Julio Borges, el president del Congrés, va afirmar que «no es creia res» del president i, d’aquesta manera, va semblar que enterrava la possibilitat d’una nova instància de diàleg amb el chavisme.

El cap de setmana va ser un breu parèntesi en la confrontació després de dies d’una violència que va deixar 21 morts, nombrosos ferits i desenes de detinguts. L’oposició creu que aquest cop es donen les condicions per accelerar el procés de canvi. «Aquesta setmana, el poble veneçolà té una cita amb la història», va assenyalar Pompeyo Márquez a la revista Tal Cual. «A aquestes altures de mes, ja és indubtable que l’abril del 2017 passarà a la història. No hi ha hagut cap racó del país que no hagi expressat el seu descontentament de moltes maneres», va assenyalar per la seva part el diari El Nacional en l’editorial.

FORÇA TEL·LÚRICA

Notícies relacionades

Maduro, en el seu programa televisiu dominical, va qualificar de «colpistes» les accions de la MUD i va assegurar que el chavisme és «una força tel·lúrica que no es rendirà» tot i les conjures que entreveu en contra seu. «No saben el que som capaços de fer. Després de gairebé 20 anys de revolució estic disposat a emprendre un nou desencadenant històric», va amenaçar.

Les protestes opositores coincideixen, a més, amb més pressió regional. Veneçuela va demanar a Colòmbia l’entrega de tres militars que van desertar de la Força Armada Nacional Bolivariana (Fanb) i que van fugir al país veí a finals de març. La ministra d’Exteriors, Delcy Rodríguez, va demanar a l’Executiu de José Manuel Santos que «no presti refugi ni aixopluc a uns funcionaris militars que estan implicats en el cop d’Estat».