ESTATS UNITS
Trump pren la seva primera mesura proteccionista davant del Canadà per la fusta
Washington acusa el seu veí del nord de subsidiar la producció i li imposa aranzels
undefined38181539 washington dc april 25 u s president donald trump watch170425200048 /
Encara és aviat per saber si desembocarà en una guerra comercial, però la primera salva ja s’ha disparat. L’Administració de Donald Trump ha anunciat que imposarà elevats aranzels a la importació de fustes toves des del Canadà, un material molt utilitzat en la construcció de cases, després d’acusar el país veí de subsidiar la seva producció.
La mesura obre una disputa amb el segon soci comercial dels Estats Units, amb el qual la Casa Blanca vol renegociar el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA), i representa també el primer correctiu aranzelari d’un president que va fer campanya amenaçant d’imposar mesures proteccionistes contra els principals competidors del seu país. Els aranzels previstos oscil·larien entre el 3% i el 24%, i no han trigat a generar les protestes del Canadà.
Des que va arribar a la Casa Blanca, Trump ha anat atenuant la seva agressiva retòrica comercial i pràcticament cap de les dràstiques represàlies que va prometre contra la Xina, Mèxic o Alemanya per haver-se aprofitat suposadament dels Estats Units s’han materialitzat. Ni s’ha consumat la designació de Pequín com a manipulador de la moneda ni s’han imposat aranzels del 35% als cotxes nord-americans importats des de Mèxic. D’aquí venen les mostres d’alleujament expressades la setmana passada pel Fons Monetari Internacional i els ministres de Finances del G-20 durant la reunió que van mantenir a Washington. Però com demostren els aranzels anunciats pel Departament de Comerç, el nacionalisme econòmic abanderat pel president Trump es manté viu.
Notícies relacionadesLa disputa amb el Canadà es remunta a diverses dècades enrere en el temps, i es deriva de les diferències que existeixen en els dos països respecte de la propietat dels boscos de coníferes. Als Estats Units, les explotacions solen ser propietat de les companyies de la fusta, mentre que al Canadà els predis pertanyen a l’Estat. La indústria nord-americana considera que la fusta està subsidiada perquè el veí del nord cobra impostos baixos a les seves empreses per explotar els boscos.
Ja fa més d’una dècada, el Govern de Bush va arribar a una treva amb Ottawa per resoldre el litigi. A canvi d’evitar els aranzels, les seves empreses van acceptar un sistema de quotes o el pagament d’un impost a l’exportació. Però l’acord va expirar l’any 2015 i des d’aleshores la indústria de la fusta nord-americà ha acusat el país veí de dumping, o el que és el mateix, de vendre els seus productes a un preu inferior al del mercat o per sota dels costos de producció. El Canadà ha anunciat que recorrerà als tribunals d’arbitratge.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao