La crisi política veneçolana

Maduro es radicalitza i crida a una constituent

Durant l'acte de el Primer de maig, el president de Veneçuela diu que busca "prendre el poder total" en aliança amb els militars

L'oposició ha intentat envoltar el palau del Tribunal Suprem, però les seves columnes han sigut dispersades amb gasos lacrimògens

mbenach38259368 demonstrators clash with security forces during an oppositio170501214937

mbenach38259368 demonstrators clash with security forces during an oppositio170501214937 / Ariana Cubillos

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Assumeixo totes les conseqüències”, va dir Nicolás Maduro, decidit a radicalitzar el seu Govern amb la convocatòria a un “procés popular constituent per guanyar el cop (d'Estat) i perfeccionar el sistema econòmic i social”. Maduro va aprofitar la celebració de l'1 de maig i, davant la multitud reunida a l'avinguda Bolívar de Caracas, va assegurar, en al·lusió al Congrés, dominat per l'oposició, que “els poders constituïts no podran impedir les decisions” de la futura assemblea constituent.

L'anunci, d'alguna manera esperat per la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD), augura un enfrontament més gran entre les parts. “Davant el frau que acaba d'anunciar el dictador, ¡Poble al carrer i a desobeir aquesta bogeria!”, va respondre des de Twitter el governador de l'estat de Miranda, Henrique Capriles.  “¡El dictador Maduro i la seva narco corrupta cúpula pretenen matar la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela! ¡No podran!”, va assegurar. “Aquesta va ser la constituent que va somiar (Hugo) Chávez”, va dir no obstante el president, i va cridar els seus seguidors per “prendre el poder total” de Veneçuela. “Ha arribat el dia, germà, no em fallin, no fallem a Chávez”. Poques hores abans, a pocs quilòmetres, columnes de la MUD s'havien enfrontat amb la Guàrdia Nacional Bolivariana, durant la seva fallida marxa cap a la seu del Tribunal Suprem.

Per Maduro, l'oposició és minoritària i la responsable de la violència al país. L'instrument per frenar-la, va dir, serà “una constituent ciutadana, no de partits i elits, comunal, camperola, una constituent feminista, de la joventut, indígena, però sobretot, una constituent profundament obrera”.  Aquest “nou ordenament jurídic”, va sostenir, sols és possible donar-lo enfortint “la unió cívic militar” i amb la Constitució a la mà. La clau per cridar a una assemblea, va dir, és l'article 347 de l'actual Carta Magna chavista. “Maduro no se'n va, aquí el va posar Chávez i aquí es quedarà”, li van cridar. Encoratjat, va recordar que “és atribut del president i el consell de ministres cridar a assemblea constituent”, argument que la MUD rebutja de ple per considerar que en els fets és un nou desconeixement de les potestats d'un Parlament que va elegir les seves autoritats en les eleccions de desembre del 2015.

Notícies relacionades

Amb els seus anuncis, Maduro va decidir respondre a l'ofensiva política que l'oposició va llançar per forçar una sortida electoral. Les columnes de la MUD  van tractar d'avançar des de 25 punts de Caracas, però van ser frenades per les forces de seguretat. El diputat José Manuel Olivares va ser ferit al cap per l'impacte d'una bomba lacrimògena. El seu col·lega, Miguel Pizarro, va instar els manifestants a no acovardir-se i seguir als carrers. “Hem de ser la gota que trenca la pedra amb constància. Això caurà com el mur de Berlín”, els va arengar.

Al llarg del mes d'abril, van morir 29 persones i 500 van resultar ferides en les diferents protestes convocades per la MUD. “Una altra vegada es repeteix la salvatge repressió. És el nostre dret arribar al Tribunal Suprem”, va dir Capriles. “Aquesta és una majoria completament pacífica que defensa els seus drets. Però aquí no hi ha res acelebrar. Som el país que pitjor paga els treballadors. Hi ha milers de raons per protestar”.