La campanya de Macron denuncia un "pirateig massiu" per desestabilitzar les eleccions

La Comissió Electoral prohibeix als mitjans de comunicació la difusió de les dades robades i adverteix que pot constituir un delicte penal

bgonzalez38280195 french presidential election candidate for the en marche mov170503201756

bgonzalez38280195 french presidential election candidate for the en marche mov170503201756 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

La campanya per a la segona volta de les eleccions franceses que se celebren diumenge es va acabar divendres amb un gir inesperat: amb la denúncia de la campanya del favorit, Emmanuel Macron, d'un "pirateig massiu" dels seus arxius per "desestabilitzar" els comicis. Wikileaks nega estar darrere del pirateig, batejat ja com a 'Macronleaks' mentre que alguns d'aquests documents ja han començat a circular per les xarxes socials. La Comissió Electoral ha intervingut aquest dissabte per advertir als mitjans de comunicació que la publicació d'aquestes dades -moltes de les quals es creu que són falses- poden constituir un "delicte penal".

A mitjanit, En Marxa! va enviar un comunicat als mitjans de comunicació denunciant un "pirateig massiu i coordinat" que ha portat a la "difusió a les xarxes socials d'"informacions internes de diversa naturalesa". Abans, Wikileaks havia informat en un tuit del pirateig, assegurant no estar darrere de l'operació i remetent a un altre internauta: EMleaks.

En la nota, En Marxa! precisa que els arxius piratejats són correus electrònics, documents comptables o contractes que van ser obtinguts fa unes quantes setmanes en el pirateig d'adreces de correus personals i professionals de responsables del moviment". Amb aquests documents, els autors del pirateig han fet circular documents falsos per "sembrar el dubte i la desinformació".

Intent desestabilitzador

Per "En Marxa", el robatori és "un intent de desestabilitzar les eleccions presidencials", a imatge del que "ja es va veure als Estats Units en l'última campanya" contra la candidata demòcrata, Hillary Clinton, que els serveis d'intel·ligència nord-americans atribueixen a Rússia. Igual que amb Donald Trump, el president rus, Vladímir Putin, no amaga les seves simpaties per Marine Le Pen, a qui va rebre fa unes setmanes a Moscou.

Des de comptes relacionats amb l'extrema dreta ja han començat a circular alguns d'aquests documents i el número dos del Front Nacional (FN), Fliorian Philippot, es preguntava "si ara Macroleaks divulgarà coses que el periodisme d'investigació ha matat". "Aterridor aquest naufragi democràtic" s'ha respost ell mateix en un tuit.

El moviment de Macron fa una crida als mitjans de comunicació a "assumir les seves responsabilitats" i a valorar l'oportunitat de fer-se ressò d'"aquesta operació de desestabilització". "Prendrem totes les iniciatives necessàries davant els actors públics i privats per aclarir aquesta operació inèdita en una campanya electoral francesa", assenyala la nota, que subratlla "la gravetat dels fets" que posen en perill "els interessos vitals" de la democràcia francesa.

Notícies relacionades

El 26 d'abril, En Marxa! va confirmar haver sigut objecte d'almenys cinc ciberatacs realitzats per "professionals" i atribuïts al grup de pirates russos Pawn Storm per l'empresa de seguretat informàtica Trend Micro. Segons la campanya, des del gener patien intents de robatori de dades personals a través de l'enviament de correus electrònics que també pretenien infectar ordinadors.

La denúncia de la filtració podria estar relacionada amb la insinuació que va llançar Marine Le Pen en el debat que va mantenir a la televisió amb Macron dijous sobre la presumpta existència d'un compte bancari del candidat centrista al paradís fiscal de les Bahames. L'aspirant a l'Elisi d'En Marxa! ha negat els fets i ha interposat una querella.